'Fluoride weer terug in Nederlands drinkwater'

Het Nederlandse drinkwater moet weer worden aangelengd met fluoride om tandbederf te voorkomen, vindt de Groningse hoogleraar kaakchirurgie Ruud Bos.

'Het kost niets en de winst zou groot zijn.' Maar voorlopig kan hij op weinig steun rekenen. 'Er zijn genoeg alternatieven', vindt de cariësdeskundige. 'Juridisch onmogelijk', zegt de tandartshistoricus.

Bos' pleidooi komt daags nadat hij de noodklok luidde over het grote aantal peuters en kleuters met een verwaarloosd gebit. In zijn UMC Groningen ziet hij wekelijks zo'n tien jonge kinderen bij wie het volledige melkgebit eruit moet. Fluoridering van het drinkwater zou een van de oplossingen zijn. 'Er is veel voor te zeggen. In gebieden in de wereld waar van nature veel fluoride in het drinkwater zit, zijn de mensen bijna cariësvrij.'

Massamedicatie
Het vakblad British Medical Journal signaleerde al jaren geleden 'bewijs voor een gunstige reductie' van het aantal gaatjes als men fluoride in het drinkwater stopt. Mensen zouden er gemiddeld 15 procent minder gaatjes door krijgen. In landen als de VS en Australië vult men het drinkwater al jaren aan met fluoride.

Maar cariësdeskundige Cor van Loveren van het tandheelkundig centrum ACTA is niet overtuigd. Hij wijst erop dat de politiek fluoridering van het drinkwater al jaren geleden torpedeerde omdat het 'verplichte massamedicatie' zou zijn. 'Ik heb niet de indruk dat die sentimenten erg zijn veranderd. Dus kun je je energie beter op iets anders richten.' Zoals op de problemen bij kleine kinderen. 'Daarin zouden we meer creativiteit kunnen stoppen.'

Bovendien is het de vraag of drinkwaterfluoridering 'in deze tijd nog wel zin heeft', zegt hij. Bij een beroemd experiment in Tiel en Culemborg nam het aantal gaatjes bij de bevolking enorm af nadat men het drinkwater met fluoride aanlengde. Maar dat was kort na de oorlog, toen er veel cariës was en fluoridetandpasta nog niet bestond. 'Ik ben oprecht benieuwd wat zo'n experiment vandaag de dag zou opleveren', vindt ook tandarts-epidemioloog Annemarie Schuller van TNO.

Zebratanden
Historicus Dennis Edeler, die een proefschrift schreef over de fluoridering van drinkwater, denkt dat het toevoegen van fluoride 'juridisch zo goed als onmogelijk' is. Tussen 1960 en 1976 voorzagen veel gemeenten hun drinkwater van fluoride, totdat diverse wetten daaraan een einde maakten. 'Er is immers sprake van gebruikersdwang. Je hebt als burger geen redelijke ontsnappingsmogelijkheid.' Overmatig gebruik van fluoride kan leiden tot 'fluorose' ofwel zebratanden, waarbij witte vlekken op de tanden ontstaan.

Over één ding zijn voor- en tegenstanders het eens: de tandheelkunde moet in actie komen. 'Ik zou een offensief willen om de mondgezondheid op een hoger plan te brengen', zegt Bos. En, zegt Van Loveren, als dat dan uitmondt in een debat over fluoride in het drinkwater - het zij zo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden