Filmsterren mislukken massaal als horeca-ondernemers

Op het witte doek redden ze zich altijd op spectaculaire wijze uit de neteligste situaties, maar nu moeten Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis en Sylvester Stallone echt aan de bak....

De lancering van Planet Hollywood was negen jaar geleden een groot succes; compleet in stijl met flitslichten van camera's en menigtes die een glimpje hoopten op te vangen van de sterren. Schwarzenegger, Stallone, Willis verbonden hun naam aan de keten in ruil voor een pakket aandelen en luisterden mondiaal de ene na de andere opening op met hun aanwezigheid; soms in het gezelschap van andere sterren als Cindy Crawford, Whoopi Goldberg en Demi Moore.

Op het hoogtepunt waren er bijna negentig restaurants en was de sinds 1996 aan Wall Street genoteerde keten meer dan vijf miljard gulden waard. Maar dinsdag-avond - vlak voor het bericht over het uitstel van betaling - deed een aandeel Planet Hollywood na een hoogtepunt van 28 dollar nog maar 75 dollarcent. De restaurants in onder meer Zürich, Jakarta en het mondaine Amerikaanse wintersportoord Aspen werden al weer gesloten. Niet alleen voor de sterren dreigt zo een strop van formaat, ook de grootste financiers - de Saudische prins Al-Waleed bin Talal en de Singaporese miljardair Ong Beng Seng - zien hun showbizz-avontuur wellicht jammerlijk mislukken.

Volgens Robert Earl, de Britse oprichter en topman van Planet Hollywood, is de snelle groei in 1996 en '97 de keten even te veel geworden. Onder de bescherming tegen de schuldeisers moet nu in alle rust gewerkt worden aan herstelplan, onder meer met een kapitaalinjectie van 30 miljoen dollar. Earl waarschuwde begin vorig jaar, toen Planet Hollywood in de rode cijfers kwam, al voor de sterke concurrentie tussen de 'themarestaurants'. De baas vond meer celebrity appearances van het grootste belang: de sterren moesten vaker hun gezicht laten zien in de restaurants.

Dat Planet Hollywood toch uitstel heeft moeten vragen zal de critici niet verbazen. Naast teruggelopen kwaliteit van de geserveerde burgers noemen zij vooral de kwaliteit van de sterren als voornaamste oorzaak van het verval. Bruce, Big Arnie en Sly hebben hun beste tijd gehad en trekken geen extra klanten meer. Nieuwe sterren als Will Smith, Leonardo diCaprio en Johnny Depp zouden Planet Hollywood weer hot kunnen maken. Ze zouden al benaderd zijn.

Maar Jim Dorrington, de Britse bedrijfsleider van de Amsterdamse Planet Hollywood aan de Reguliersbreestraat, heeft ze niet nodig. De ruim drie jaar geleden - door Big Arnie zelf - geopende Amsterdamse vestiging loopt uitstekend, laat hij weten. Het restaurant heeft net een opknapbeurt gehad, waardoor het nu verfraaid is met funky nieuwe kleuren en nieuwe 2000-line in de winkel, waar pet-jes, t-shirts en leren jacks gekocht kunnen worden.

Themarestaurants als Planet Hollywood kampen vooral met een gebrek aan 'herhalingsbezoekers'. De klandizie bestaat vaak uit toeristen, die het verder voor gezien houden als het t-shirt eenmaal binnen is. Maar volgens Dorrington neemt het aantal klanten alleen maar toe, al kan of wil hij niet zeggen hoeveel. 'Maar gaat u er maar vanuit dat we één van de drukste restaurants in Nederland zijn.' De Amsterdamse bedrijfsleider heeft er alle vertrouwen in dat Planet Hollywood het redt. 'Robert Earl is heel erg goed. Hij verzint wel iets.'

Mocht het onverhoopt toch mislukken, dan kan Planet Hollywood zich troosten met de gedachte dat het zich bevindt in gerenommeerd gezelschap. De bekende Hard Rock-cafés - sinds maart dit jaar ook in Amsterdam - hebben het ook al moeilijk. Ook deze keten is vooral populair vanwege de t-shirts. Eigenaar Rank liet onlangs weten dat het herstel langer duurt dan verwacht.

De Londense vestiging van het pas vier jaar oude Fashion Cafe van de supermodellen Naomi Campbell, Elle Macpherson en Claudia Schiffer is in handen van bewindvoerders en de New York heeft moeite de rekeningen te betalen.

En van de Magic Underground-keten van illusionist David Copperfield wordt weinig meer vernomen. Sterren stralen overal, maar niet noodzakelijkerwijs in de horeca.

De beroemdheden zullen het wel overleven, de fans die in hun keten belegd hebben zitten voorlopig met de brokken. 'Ik vind het natuurlijk erg, erg vervelend', verontschuldigde Sylvester Stallone zich onlangs. 'Maar het was een gok voor iedereen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden