Filmen met je eigen drone, mag dat?

Een bezoeker liet zijn drone - een onbemand en op afstand bestuurbaar vliegtuigje - over de Efteling vliegen en plaatste de met het toestel gemaakte video op Youtube. Dat levert mooie beelden op, maar mag dat zomaar, mensen filmen van bovenaf?

Nina Schuyffel
Beeld uit het filmpje 'Efteling vanuit de lucht'. Beeld Youtube
Beeld uit het filmpje 'Efteling vanuit de lucht'.Beeld Youtube

'Prachtig promotiemateriaal,' schrijft iemand onder het Youtube-filmpje 'Efteling vanuit de lucht', dat al ruim 13.000 keer is bekeken. 'Hier zou de Efteling trots op moeten zijn!'. De video toont handig in elkaar gemonteerde luchtbeelden van pretpark de Efteling, met op de achtergrond de muziek van de attractie Villa Volta. Het vliegtuigje waarmee gefilmd is scheert onder meer langs de dertig meter hoge achtbaan Python, vlak voordat het karretje met passagiers zijn vlucht naar beneden maakt.

Drones, onbemande vliegtuigjes, worden voornamelijk gebruikt voor militaire doeleinden, maar zijn tegenwoordig ook onder 'gewone' gebruikers populair. Al heten ze dan officieel geen drones, maar Unmanned Aerial Vehicles (UAV). De vliegtuigjes zijn vanaf 300 euro te koop bij winkels als Bart Smit en Mediamarkt, en kunnen binnenkort ook worden besteld via bijvoorbeeld Amazon. Creatievelingen binden er een camera aan vast en plaatsen de filmpjes op Youtube. Maar mag dat wel?

Niet vervolgd
Op 2 juli 2013 is de regelgeving voor het recreatief gebruik van 'drones' aangescherpt, laat de Nederlandse Luchtvaartpolitie weten. Filmen boven mensenmenigten of bebouwing mag niet, en ook 's nachts is het gebruik van onbemande vliegtuigjes niet toegestaan. Ook mogen ze zich niet verder dan 300 meter boven de grond of een object bevinden.

'De overheid heeft de regels aangescherpt om de veiligheid bij het gebruik van drones te garanderen', zegt woordvoerder Frans Zuiderhoek. In het geval van het Efteling-filmpje is de gebruiker 'op verschillende punten in overtreding gegaan.' Zuiderhoek: 'Hij mag niet in de buurt van de python vliegen, hij mag niet over mensenmenigten vliegen, hij mag niet over aaneengesloten bebouwing vliegen.'

Het pretpark zelf was dan ook niet blij. 'Zo'n drone kan onze bezoekers in gevaar brengen en dat willen we absoluut niet hebben', zegt Efteling-woordvoerder Koen Sanders in De Telegraaf. 'De maker van het filmpje had hier geen toestemming voor. Bovendien is het volgens de wet verboden.' De Efteling heeft besloten geen juridische stappen te ondernemen, maar zal in het vervolg de politie waarschuwen wanneer er een drone wordt gesignaleerd.

Hobbyisten in de problemen
Voor Henk van Boeijen uit Nijkerk liep het anders. Hij liet vorige week zijn drone boven een brand bij een metaalbedrijf in Bunschoten vliegen. Zijn filmpje werd 19.000 keer bekeken. Het leek een mooi stukje burgerjournalistiek, aangezien verschillende media van zijn beelden wilden profiteren. Toch is de lol er voor Van Boeijen voorlopig af. Hij kreeg bezoek van de Luchtvaartpolitie en moet misschien voorkomen. 'Vanaf nu geen nieuwe filmpjes meer uit de stad!' schrijft hij op zijn Youtubekanaal.

Zuiderhoek wil op dit geval geen commentaar geven, omdat de zaak momenteel onder de rechter is. 'De politie (luchtvaarttoezicht) heeft proces-verbaal opgemaakt in deze zaak en ingezonden aan het Openbaar Ministerie in Haarlem', zegt hij. Uitgaande van de regels zoals opgesteld door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), kan Van Boeijen en andere drone-overtreders een boete van maximaal 7800 euro worden opgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden