FIFA verlost van kinderarbeid
Strijders tegen kinderarbeid kunnen opgelucht ademhalen. Eindelijk hebben de producenten van sportartikelen de handen ineengeslagen en met elkaar besloten om kinderen te verwijderen uit de Pakistaanse fabrieken waar handmatig leren voetballen worden gemaakt....
Alleen al in de stad Sialkot, het centrum van de produktie van sportartikelen in Pakistan, wordt naar schatting twee derde van de totale hoeveelheid voetballen in de wereld in elkaar gezet. Deze markt is goed voor twee miljard gulden. Amerikaanse televisie en tijdschriften onthulden vorig jaar in welke erbarmelijke omstandigheden kinderen lange werkdagen maakten met het met naald en draad in elkaar zetten van ballen.
Sindsdien staan zeer winstgevende bedrijven als Nike, Reebok en Adidas staan in de Verenigde Staten onder grote druk van de publieke opinie. In samenwerking met de Internationale Arbeids Organisatie (ILO) gaan deze industriële giganten hun onderaannemers in Pakistan dwingen om zich aan de arbeidswet te houden.
De Pakistaanse autoriteiten juigden dit weekeinde het voorstel van harte toe. Want het was schandalig dat die kinderen die eigenlijk op school zouden moeten zitten, zo werden afgeknepen. De Pakistaanse regering kon er uiteraard niets aan doen. Sinds 1995 voerde de politie duizenden invallen uit op de fabrieken. Het was jammer dat slechts een klein deel van de eigenaren een boete kregen en dat de rest er met een waarschuwing afkwam.
De FIFA, de internationale voetbalbond, is eveneens dolblij met het akkoord. Zij waren natuurlijk erg bezorgd om het lot van die duizenden kinderen. Maar vooral is de bond opgelucht dat deze vervelende smet op het keurige voetbal gaat verdwijnen. De aanhoudende negatieve berichten over de voetballen maakte de bond behoorlijk nerveus.