Het Eeuwige Leven Geer van der Veer (1933-2019)

Feestwinkelier die werd begraven met confetti

Geer van der Veer leefde van en voor het carnaval. Zijn winkel in Venlo trok mensen uit de hele regio en zelfs van ver boven de rivieren. 

Geer van der Veer

‘Ik heb ’t laeve leef gehad Op mien meneer versiert en gelaef Venlo, mien stad, ik bin d’r nog

Zoeëlang geej mich neet vergaet’

(‘Ik heb het leven liefgehad, op mijn manier versierd en geleefd, Venlo mijn stad, ik ben er nog, zolang jij mij niet vergeet’)

Dit stond boven de overlijdens­advertentie van de Venlose ondernemer Geer van der Veer. Hij had de enige echte carnavalswinkel in de stad die zich graag afficheert als de enige echte carnavalsstad van Nederland. Begin dit jaar verkocht hij zijn wijd en zijd bekende Versierhoes aan de Jodenstraat in het centrum van de Limburgse stad. Hij was 85 jaar en vond dat nieuwe mensen die meer ophadden met internet het heft in handen moesten nemen.

Onvermoeibaar ging hij door door met vele andere activiteiten in de stad, zoals het organiseren van de jaarlijkse braderie in de Venlose binnenstad, de Schinkemerret, en met zijn werk voor Stichting Bronzen Beelden Venlo. En hij fietste zoals altijd mee in de jaarlijkse carnavalsoptocht. Maar op 3 november, na een mis voor zijn zwager, zakte hij in het bijzijn van zijn zoon Joy in elkaar. Een hartstilstand. ‘Hij was hartpatiënt. Maar dit kwam toch onverwacht’, zegt Joy van der Veer. Bij zijn uitvaart was zijn kist feestelijk versierd met grote blauwe, gele en rode stippen en snippers confetti. ‘Zoë kleurriék as de vastelaovend is, zoë kleurriék waas Geer’, schreef het Venloosch Vastelaoves Gezelschap in een in memoriam.

Geer van der Veer had genen van boven de rivieren. Zijn vader (een familielid van de bekende programmadirecteur Bert van der Veer) was afkomstig uit Amersfoort, zijn moeder was een echte Venlose. Thuis werd echter ABN gesproken en niet het lokale dialect. Geer was de oudste in een gezin met drie kinderen.

Van jongs af aan was hij creatief. Hij koos voor een opleiding tot etaleur. Eerst werkte hij in Venlo zelf, maar later kwam hij in dienst van V&D in Heerlen. Er waren dertig kandidaten voor de baan, zo herinnerde hij zich later, en als test moesten ze een etalage inrichten met potten en pannen.

Jarenlang zou hij daar blijven werken, waarbij hij opklom tot manager van alle etaleurs in de ­regio. In 1962 begon hij een eigen winkeltje in etalagemateriaal in een schuur van zijn moeder. Daar kwamen ook feestartikelen bij. Dat leidde tot de oprichting van een ­eigen winkel in de binnenstad onder de naam Het Versierhoes, met de reclameslogan ‘Idderein zaet ’t, Geer van der Veer haet it’, dat zich elk jaar vanaf de elfde tot de elfde concentreerde op de verkoop van carnavalsspullen, zoals kleding, scepters en pruiken. Joy van der Veer: ‘Naast de standaardartikelen, verkocht hij ook heel aparte dingen, waarvoor ze uit heel Limburg en zelfs van ver boven de rivieren naar Venlo kwamen.’

Hij werd in de loop van de jaren steeds meer een stadsicoon, ook dankzij zijn opvallende uiterlijk met grijze bakkebaarden, kleurrijke hoeden en eeuwige knickerbocker. ‘Zeker drie à vier keer per week willen mensen met mij op de foto. Ook buiten Venlo. Toen ik met mijn vrouw Jeanne over het Vrijthof in Maastricht wandelde, klonk het van diverse kanten: daar loopt Geer van der Veer’, zei hij in een interview.

Twee jaar geleden overleed zijn echtgenote, ook in de zaak zijn steun en toeverlaat. Van der Veer droeg daarna steeds meer van de verantwoordelijkheid over aan zijn medewerkers Sandra Dings en Tonny Geraads, die de zaak dit jaar overnamen. Geraards noemt hem een geweldige baas, van wie zij het vak heeft geleerd. ‘Ik denk dat je dit werk niet kan doen zonder zelf van carnaval te houden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden