Experts: maak sekslessen voor jongens op de middelbare school verplicht

Op middelbare scholen moet standaard voorlichting over seksuele diversiteit worden gegeven aan jongens, zeggen deskundigen, zodat ze leren meisjes met respect te behandelen. Zeker na 'Keulen' verdient dit onderwerp volgens hen meer aandacht.

Uit voorlichtingsmateriaal voor jongens.Beeld .

Minister Jet Bussemaker (OCW) kondigde onlangs naar aanleiding van de massa-aanranding in Keulen aan dat asielzoekers zal worden geleerd hoe ze zich moeten gedragen tegenover vrouwen en homo's. Ook jongens op middelbare scholen in Nederland zouden gebaat zijn bij deze extra lessen, blijkt uit onderzoek.

Bussemaker ziet er voorlopig niets in voorlichting aan jongens te verplichten op scholen, laat haar woordvoerder weten. 'Scholen zijn sinds eind 2012 verplicht aandacht te besteden aan seksuele diversiteit, maar ze mogen daaraan zelf invulling geven.'

Volgens onderzoeker Marianne Cense van kenniscentrum seksualiteit Rutgers hangt het van de school af of deze lessen worden gegeven.

Jongens, we moeten het over seks hebben

Lees hier de uitgebreide reportage over voorlichting voor jongens.

Taboesfeer

'Scholen gaan er heel verschillend mee om', zegt ook arts Christian Hoebe van de GGD Zuid-Limburg, tevens hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. 'Wij helpen scholen in onze regio dergelijke lessen in hun onderwijsprogramma op te nemen. Meer verplichting door het Rijk zou goed zijn, anders belandt dit belangrijke onderwerp snel in de taboesfeer.'

Ook gemeenten hebben geen eenduidig voorlichtingsbeleid. Rotterdam laat de scholen vrij en geeft geen speciale subsidie voor extra lessen. Den Haag ziet er beter op toe of scholen genoeg aandacht aan het onderwerp besteden. Andere gemeenten leggen de nadruk op voorlichting aan meisjes: die moeten leren grenzen te stellen.

Utrecht geeft subsidie aan hulpverlener Pretty Woman voor de voorlichting aan meisjes, maar niet aan jongensvoorlichting. 'Het budget is te krap voor jongens- en meisjesvoorlichting, en de vraag naar meisjesvoorlichting is groter', zegt een gemeentewoordvoerder.

Pretty Woman bestrijdt dat. 'Scholen vragen ons altijd of wij ook jongens willen voorlichten', zegt teamleider Bregje Spaans. 'Vaak hebben ze geen budget om dat te betalen.'

'Jongeren moeten weerbaar zijn'

Amsterdam subsidieert de voorlichting aan zowel jongens als meisjes. Vorig jaar kregen 170 (gescheiden) groepen jongens en meisjes les. 'Dit jaar doen we het weer zo', aldus een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. 'We vinden het belangrijk dat alle jongeren leren waar de grenzen liggen van de ander, dat ze weerbaar zijn. Dat deze onderwerpen bespreekbaar zijn en dat jongens en meisjes op een gezonde manier met elkaar omgaan.'

Jongens hebben baat bij dit soort voorlichting, blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek naar de campagne Beat the Macho, van onder meer Rutgers, Movisie en Soa Aids Nederland, in opdracht van het ministerie van OC&W. Voor dit onderzoek zijn in zeven steden bijeenkomsten geweest met groepen jongens van 12 tot 18 jaar. In hun puberteit hebben ze er behoefte aan over deze gevoelige onderwerpen te spreken; als ze zich tenminste in een kleine groep op hun gemak voelen.

Onderzoeker Marianne Cense van Rutgers zegt blij verrast te zijn over het verloop van de gesprekken. 'Sommigen deden eerst wat stoere of seksistische uitspraken, maar uiteindelijk spraken veel jongens genuanceerd over mannelijkheid.' Uit het onderzoek blijkt volgens Cense dat het loont meer energie te steken in open bijeenkomsten over mannelijkheid en groepsdruk. Voorwaarde is dat de voorlichting wordt gegeven door een man die de juiste toon weet te treffen.

Positieve bijdrage aan ontwikkeling

Cense: 'Het is belangrijk om te constateren dat er beslist behoefte aan is onder jongens. De lessen maken vooral in de puberteit veel indruk en beklijven. Dat kan een positieve bijdrage leveren aan hun ontwikkeling.'

Door onderzoeken als deze te financieren wordt de kennis vergroot over dit onderwerp, dat hoog op de emancipatieagenda staat, zegt de woordvoerder van minister Bussemaker. 'Gemeenten, scholen en organisaties kunnen vervolgens onderzoeken hoe ze dit gaan organiseren.'

De Inspectie van het Onderwijs doet op dit moment onderzoek naar de invulling die scholen geven aan les over respectvolle omgang, seksualiteit en seksuele diversiteit. Het rapport wordt voor de zomer verwacht.


Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden