Excuses voor anti-abortusbrief aan VVD-Kamerlid

AMSTERDAM - Hoofdredacteur Mariska Orbán-de Haas van het Katholiek Nieuwsblad is bereid VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert haar excuses aan te bieden voor een open brief over abortus, die zij gisteren publiceerde.

Van onze redactie
Jeanine Hennis-Plasschaert © ANP Beeld
Jeanine Hennis-Plasschaert © ANP

Orbán zei dat vandaag op Radio 1. In de brief haalt de hoofdredactrice persoonlijke ervaringen van het Kamerlid aan om haar standpunt over abortus te onderstrepen.

Miskramen
Orbán schrijft over de miskramen die Hennis-Plasschaert heeft gehad. Dat leidde tot een woedende reactie van het Kamerlid op Twitter. 'Harde les: geef nooit een beetje privé prijs om een reactie nader te duiden - wordt keihard misbruikt!! #misselijkmakend'.

Hennis had eerder op twitter over de miskramen verteld. 'De miskramen waren bekend, maar het verdriet van een ander gebruiken om lobby te voeren, valt niet goed.' De VVD-politica had bovendien verzocht om de brief niet te publiceren, maar dat is wel gebeurd. Ze linkt op Twitter naar de open brief, die op de website van het Katholiek Nieuwsblad werd gepubliceerd.

Ziekte
In het radioprogramma Dit is de dag betuigde Orbán vandaag spijt.
'Ik vind het heel vervelend dat mijn brief zo bij haar is overgekomen.'
Het verzoek van Hennis om de brief niet te publiceren was haar door ziekte ontgaan, legde ze uit. Als ze de e-mail wel had gelezen, had ze de brief niet gepubliceerd.

Op de site van het Katholiek Nieuwsblad is de brief nog steeds te lezen. Orbán heeft er een persoonlijke verklaring aan toegevoegd.

Nepmensje
In september ontving Hennis-Plasschaert een open anti-abortusbrief van hulpbisschop Everard de Jong van het bisdom Roermond. Daarbij zat een klein poppetje dat een foetus van tien weken moest voorstellen. Op twitter reageerde de VVD-politica woedend, en noemde ze de brief 'walgelijk'.

In haar open brief haalt Orbán-De Haas deze tweet aan. 'In uw leven heeft u meerdere miskramen gehad. Dat moet verschrikkelijk zijn geweest. Door het zien van dit kleine nepmensje, kwam bij u de pijn van uw grote verdriet om het immense verlies naar boven.' '(...) ik begrijp jouw pijn bij het zien van een plastic foetus; het bewijs hoe uw ongeboren kindje eruit zou hebben gezien. In dat licht, is het dan niet "WALGELIJK" dat onze samenleving het toestaat dat we jaarlijks in Nederland meer dan dertigduizend ongeboren baby's aborteren?'

Steunbetuigingen
Hennis-Plasschaert kreeg via twitter veel steunbetuigingen. 'Wat u is overkomen is, tart elke fatsoensnorm. Dat wilde ik ff gezegd hebben,' tweet @marctjon bijvoorbeeld. En @jolandapikkaart schrijft: 'Goed dat je gewoon jezelf blijft en persoonlijke informatie deelt! Wat anderen er mee doen zegt iets over hen.' 'Ik vind het buitengewoon verdrietig dat je privé zaken op zon manier naar buiten worden gebracht. Not done!', aldus @TLLM.

Ook GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema reageerde: 'Ga zo meteen maar eens een 'lieve' @mariskadehaas briefje schrijven, na de ongelooflijke schoffering van mijn lieve collega @jeanninehennis.' Filmmaker Eddy Terstall kwam met een persoonlijke tip: 'Laat die krankzinnige trol toch.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden