Ex-topman McDonald's opent keten met biologisch voedsel

Mike Roberts, voormalig operationeel directeur van fastfoodketen McDonald's, wil in de Verenigde Staten de komende vijf jaar 500 tot 1.000 restaurants openen die duurzame en gezonde menu's serveren. Het eerste restaurant is geopend in Palo Alto in Californië.

Beeld Thinkstock

Lyfe Kitchen, de naam van het restaurant, verkoopt eten dat gemaakt is zonder room, geraffineerde suiker, witte bloem, transvetten, transgene ingrediënten en kunstmatige toevoegingen. Ook is er biologisch bier en biologisch-dynamische wijn verkrijgbaar. 'Stel je voor dat er tientallen miljoenen duurzame maaltijden geserveerd worden met de efficiëntie die mensen verwachten van een fastfoodketen', zegt hij in een interview met Wired.com. 'Zoiets is nog nooit eerder geprobeerd.'

Lyfe (een acroniem voor Love Your Food Everyday) bedient ook vleeseters en heeft kip en burgers op het menu staan van dieren die op diervriendelijke wijze zijn gehouden. Roberts zegt bovendien dat in zijn restaurants het eten op energiezuinige wijze wordt bereid.

Te weinig productie
De grootschaligheid die hij op het oog heeft, brengt vooralsnog problemen met zich mee. Er is in de VS eenvoudig weg te weinig biologisch geteeld voedsel voor honderden van deze restaurants, zegt Jon Kiley van Earthbound Farm, de grootste Amerikaanse teler van biologische producten, op Wired.com. Earthbound Farm levert onder meer levert aan supermarktketen Wallmart.

'Het uitbreiden van de productie kost tijd onder de huidige wetgeving. Het kost momenteel drie jaar om een veld gecertificeerd te krijgen als biologisch en pas na vijf tot zeven jaar is de bodem echt productief', aldus Kiley.

Beginstadium
Momenteel blijkt het onmogelijk voor Lyfe Kitchen om gedurende het hele jaar alleen maar producten van biologische teelt te gebruiken, eenvoudigweg omdat de weersomstandigheden een goede oogst van tomaten, uien of sinaasappelen in de weg zitten. Roberts blijft echter positief. 'We verkeren nog in een beginstadium. Tachtig miljoen mensen zijn zich al veel meer bewust geworden van wat ze eten. En die bewustwording gaat naar mijn idee door.'

Net zoals McDonald's in de jaren zestig en zeventig zorgde voor een transformatie van de Amerikaanse landbouw, die aanvankelijk niet in staat was voldoende te produceren voor de snel groeiende fastfoodketens, kan Lyfe het landbouwsysteem opnieuw veranderen, meent Roberts. 'Maar nu ten goede.'

 
Stel je voor dat er tientallen miljoenen duurzame maaltijden geserveerd worden met de efficiëntie die mensen verwachten van een fastfoodketen. Zoiets is nog nooit eerder geprobeerd
Mike Roberts
 
Er is in de VS eenvoudig weg te weinig biologisch geteeld voedsel voor honderden van deze restaurants.
Jon Kiley, Earthbound Farm
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden