Ex-generaal Lebed krijgt vredesprijs in Duitsland

In Duitsland wordt hij al geruime tijd bejubeld als de nieuwe Gorbatsjov, een politicus die in de toekomst nog veel voor de Duitsers kan betekenen....

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

In Wiesbaden, de hoofdstad van de deelstaat Hessen, ontvangt de voormalige Sovjet-generaal en tegenstander van president Jeltsin morgen uit handen van premier Eichel (SPD) de Vredesprijs van Hessen, bestaande uit een oorkonde en een bedrag van 50 duizend mark. Alle politieke partijen die in het parlement van de deelstaat zijn vertegenwoordigd, inclusief Eichels sociaal-democraten, blijven uit protest weg.

Ook zij bewonderen de houwdegen die de huidige problemen van het chaotische Rusland zo goed onder woorden kan brengen en regelmatig in Duitsland zijn patentoplossingen mag toelichten. Een vredesprijs gaat volgens de tegenstanders echter te ver. Aan Lebeds handen kleeft namelijk bloed, afkomstig uit de tijd dat hij commandant was van het Sovjet-invasieleger in Afghanistan.

Voorzitter Czempiel van het curatorium dat Lebed heeft uitverkoren, kent de beweegredenen van de wegblijvers: 'Dat een Russische generaal in het Westen als vredestichter wordt geëerd, wijkt nog steeds heel erg af van de hier geldende denkwijzen.'

De leden van het curatorium, onder wie Egon Bahr, de voormalige rechterhand van Willy Brandt, hebben Lebed unaniem verkozen wegens zijn verdiensten in Tsjetsjenië. In augustus 1996 bereikte Lebed een wapenstilstand, de basis voor het latere vredesakkoord van 12 mei 1997 tussen de Tsjetsenen en Russen.

Volgens het juryrapport is Lebed juist het voorbeeld van een militair die zijn lessen heeft geleerd uit 25 jaar actieve dienst en de bezetting van Afghanistan. Instemmend wordt de gewezen generaal als volgt geciteerd: 'Ik zal tegen alle oorlogen vechten; het verstand en de ervaring van een generaal gebieden dat.'

Lebed, aldus het rapport, wist niet alleen de Tsjetseense rebellen aan tafel te krijgen, maar ook talrijke politici in Moskou ervan te overtuigen dat een gewelddadige beëindiging van de afsplitsing geen zin had.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden