HET EEUWIGE LEVENEvert Hekkema (1945-2020)

Evert Hekkema (1945-2020): De trompettist die Chet Baker bij zich in huis nam

Hij had het oude idee dat mensen van adel niet te hard hoefden te werken. Hij koos daarop voor een leven van seks, drank en drugs.

Peter de Waard
Als jazzmuzikant was Evert Hekkema een ‘vrije vogel’. Beeld
Als jazzmuzikant was Evert Hekkema een ‘vrije vogel’.

Evert Hekkema was een begenadigd jazztrompettist – een autodidact die vanuit een aristocratisch milieu in de wereld van seks, drank en drugs belandde. Hij speelde vaak hapsnap in vele formaties en was mentor van de saxofonisten Benjamin Herman en Toon Roos, en zijn vriend gitarist Martien Oster.

Maar Hekkema werd het meest bekend doordat jazzster Chet Baker in de jaren tachtig ruim twee jaar bij hem inwoonde. Nadat Hekkema hem vanwege overlast het huis had uitgezet, in 1988, zwierf Baker door Amsterdam totdat hij onder invloed van drugs uit een raam van het Hotel Prins Hendrik op de hoek van de Amsterdamse Zeedijk kukelde en ter plekke overleed.

Zijn dood leidde tot talrijke complottheorieën. In 2018 werd door regisseur Rolf van Eijk over Chet Bakers leven de speelfilm My foolish Heart gemaakt. Het script was grotendeels gebaseerd op de herinneringen van Hekkema die in de film Simon wordt genoemd.

Hekkema overleed zelf op 12 oktober in Amsterdam op 75-jarige leeftijd. Zijn enige zoon Raaf Hekkema, saxofonist bij de klassieke muziekgroep Calefex Rietkwintet, zegt dat hij is overleden aan ‘o ironie; blaastumor’.

Artistiek milieu

Evert Hekkema werd geboren in Delft als de zoon van de architect ir. Piet Hekkema en Henriëtte barones van Lynden. Hij was de middelste van drie kinderen. Zijn oudere broer Willem zou naar de Rietveld Academie gaan en zijn zus Machtella werd pianist.

Raaf Hekkema: ‘Het was een artistiek milieu. Semi-adel omdat de titel in de vrouwelijke lijn niet wordt doorgegeven. Maar wel nog het aristocratische idee dat hard werken in het leven niet hoefde.’ Het gezin trok later naar Arnhem. Vervolgens liet Piet Hekkema een mooi huis bouwen in Oosterbeek.

Op school bakte Evert er weinig van. ‘Hij was zo onhandelbaar dat zijn vader hem bij een boer stalde om getuchtigd te worden op het land. Maar dat lukte niet echt. Hij leerde zichzelf hier wel trompet spelen’, weet Raaf Hekkema.

Na militaire dienst kwam hij in de jazzscene van Arnhem en Wageningen terecht. Eind jaren zestig ging hij naar Amsterdam waar hij een korte en heftige relatie kreeg met Jarti Notohadinegoro waaruit Raaf werd geboren. ‘Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat ik zou komen’, zegt Raaf. ‘Everts vader Piet gaf Jarti geld voor een abortus, maar zij sloeg het af. De relatie hield ook geen stand.’

Wel maakte Hekkema prachtige muziek, die hij deels ook zelf componeerde. Hij speelde met veel bekende mensen zoals Han Bennink en Misha Mengelberg in de Instant Composers Pool.

Wederzijdse bewondering

Zijn beste periode had hij volgens Raaf in de jaren tachtig met het Amstel Octet. Op het album Hazy Hugs van het Amstel Octet speelde ook Chet Baker mee. Hekkema had aan zijn jeugdheld ook een kamer verhuurd. ‘De bewondering was wederzijds’, zegt gitarist Martien Oster die Hekkema in 1983 tijdens een optreden van Chet Baker leerde kennen. ‘Hekkema mocht met Chet Baker op tournee in Italië en daar kreeg hij veel gelegenheid om te excelleren.’

Als jazzmuzikant was Hekkema volgens Martien Oster een ‘vrije vogel’. ‘Een goede trompettist met veel bagage. Omdat hij het net als veel grote jazzmusici zelf een instrument had leren bespelen kwam de muziek van binnenuit.’

In 2000 maakte hij zijn laatste plaat. ‘Hekkema was fijnbesnaard en kon zichzelf maar moeilijk op de voorgrond plaatsen. Te bescheiden. Als oudere muzikant kom je er dan al gauw niet meer aan te pas.’ Raaf Hekkema zegt dat zijn vader daarna veel las en schreef, en reizen maakte met zijn nieuwe partner Egbertien Hermans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden