PostuumEvert Douwes (1928-2019)

Evert Douwes (1928-2019) was zijn leven lang kunsthandelaar

Kunsthandelaar Evert Douwes VI zat zijn hele leven in het vak en gaf nieuw elan aan zijn eeuwenoude familiebedrijf.

Evert Douwes VI van Douwes Fine Art, kunsthandel sinds 1770.  Beeld
Evert Douwes VI van Douwes Fine Art, kunsthandel sinds 1770.

Kunsthandelaar Evert Douwes VI nam altijd een kistje pitloze mandarijnen mee naar de musicals waarin zijn dochter Pia optrad. Die werden in de artiestenfoyer van de cast geplaatst, omdat pitloze mandarijnen een van de weinige dingen waren die zangers voor een voorstelling snel konden pellen en eten. Het was ook een blijk van waardering.

Hij was een fanatiek musicalliefhebber. Mogelijk had hij wel 153 keer Cats gezien. En van heel veel van die voorstellingen maakte hij ook een film. Na zijn tachtigste is hij die gaan editen, maar dat werk heeft hij niet helemaal af kunnen maken. In de musicalwereld kende iedereen hem als PapaPia, net als zijn echtgenote Nelleke Huf (nicht van fotograaf Paul Huf) MamaPia werd genoemd.

Evert Douwes, de ‘man met het vlinderdasje’, was de zesde generatie van Douwes Fine Art, kunsthandel sinds 1770, met vestigingen in Groot-Brittannië en Nederland. In 1955 nam hij de leiding van zijn vader Evert Douwes V over en werd hij van Evert Douwes jr. de nieuwe Evert Douwes sr. Hij gaf de zaak nieuw elan. Naast schilderijen en tekeningen van oude meesters kwamen de handel in Franse impressionisten en de School van Barbizon.

Hij stond aan de basis van zowel de Maastrichtse kunst- en antiekbeurs Tefaf en de PAN in Amsterdam. Daarnaast was hij een fanatiek fotoverzamelaar en filmer.

Evert Douwes, geboren in de Londense wijk Hampstead, overleed 6 maart thuis in Amsterdam. ‘Een mooie leeftijd. Maar zijn dood kwam toch nog onverwacht. Hij had nog de passie en energie van een zestigjarige’, zegt zijn zoon Evert Douwes jr. In totaal is hij 73 jaar kunsthandelaar geweest, ‘mogelijk een wereldrecord’, suggereert zijn zoon.

Behalve door zijn vrouw wordt hij overleefd door zijn vier kinderen, van wie Evert en Erick in de zaak zitten, Peter directeur is van het Oranje Fonds en Pia op het podium staat. Inmiddels is met Evert Anthony de achtste generatie toegetreden tot Douwes Fine Arts. Naast een nieuw geopende vestiging aan de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam en een restauratieatelier in Abcoude heeft het bedrijf weer een filiaal in Londen.

Zijn vader was in de jaren twintig van de vorige eeuw van Amsterdam – waar hij een kunsthandel had aan het Rokin – naar Londen gegaan omdat daar de mondiale kunsthandel was geconcentreerd. In de crisisjaren dertig kwamen ze terug naar Nederland, zodat vader Evert de verantwoordelijkheid kon nemen voor de Amsterdamse kunsthandel.

Evert zelf kwam in 1946 in dienst van het familiebedrijf. Terwijl hij kunstgeschiedenis studeerde bij professor Willem Vogelsang ontwikkelde hij zich tot een bekwaam restaurator die later vele signaturen en monogrammen op schilderijen zou ontdekken. Op 27-jarige leeftijd nam Evert VI het stokje over. ‘Dankzij zijn ongeëvenaarde expertise en adembenemende anekdotes wist hij de liefhebbers te boeien’, zegt zijn zoon Evert VII. Op beurzen, in musea en bij verzamelaars mocht hij vele foto-opnames maken. Hieruit ontstond het fameuze archief van Douwes Fine Art met 40 duizend kleinbeeld-dia’s en honderdduizenden foto’s.

Door de toenemende concurrentie van veilinghuizen vond hij het nodig een internationale kunstbeurs op te richten. Dat werd Pictura in Maastricht die in 1975 van start ging als biënnale. Na de fusie met Antiqua ontstond de huidige Tefaf (The European Fine Art Fair) in Maastricht. Hij zou jarenlang keuringsmeester zijn. Evert VII: ‘Belangrijk voor hem was ook het taxeren van schilderkunst. Een vak apart. Hij legde de basis voor professionele examens op dit vlak.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden