Europa op weg naar liberaler softdrugsbeleid

Het roken van een joint is in alle Europese landen wettelijk verboden. In de praktijk worden kleinschalig bezit en gebruik van cannabis daarentegen nauwelijks meer bestraft....

De merites van een pragmatische aanpak, waarbij het beperken van gezondheidsschade voorop staatm, worden steeds meer onderkend. Daarmee zijn Europese landen elkaar in een liberale omgang met softdrugs dicht genaderd.

Zo is het bezitten van een gebruikershoeveelheid cannabis geen reden meer tot vervolging in België, grote delen van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Denemarken en Zwitserland.

In tegenstelling tot Nederland maken deze landen nog geen wettelijk onderscheid tussen soft- en harddrugs.

Het beleidsmatig gedogen van softdrugs is weliswaar typisch Nederlands - geen ander Europees land kent het instituut koffieshop - maar de discussie over legalisering van softdrugs wordt nu voorzichtig aangezwengeld in Zwitserland en Duitsland.

Zelfs de felste criticaster van Nederlands tolerante drugsbeleid, Frankrijk, lijkt een pragmatischer benadering van het drugsprobleem te overwegen. Een adviesorgaan van de Franse regering stelde begin 1999 voor drugs te behandelen als andere genotsmiddelen, zoals tabak en alcohol.

Alleen Zweden, gesteund door Noorwegen en Finland, volhardt in zijn claim dat zijn strenge drugsbeleid vruchten afwerpt. In 1977 maakte het Zweedse parlement de drugsvrije samenleving tot officiële doelstelling van het drugsbeleid.

Sindsien is het op afschrikking gerichte drugsbeleid almaar repressiever geworden - de politie kan op elk moment iemand een bloed- of urinetest laten ondergaan om te controleren op drugsgebruik.

Dat dit strenge beleid zou leiden tot minder cannabisgebruikers wordt door onderzoekers bestreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden