EU-landen nemen weinig buitenlandse bezittingen criminelen in beslag
Ruim de helft van de 27 EU-landen maakt geen gebruik van de mogelijkheid om buitenlandse bezittingen en inkomsten van criminelen in beslag te laten nemen. De Europese Commissie heeft deze landen maandag in Brussel opgeroepen deze mogelijkheid alsnog te gaan gebruiken. Nederland is een van de dertien landen die wel verzoeken om inbeslagname in het buitenland doet.
Volgens EU-regels kan een lidstaat sinds 2006 een ander land verzoeken om inbeslagname van bezittingen of inkomsten van veroordeelde criminelen. EU-lidstaten moeten zo'n verzoek onmiddellijk uitvoeren. Veertien EU-landen hebben deze regels nog niet ingevoerd. Bovendien hebben alle EU-landen, met uitzondering van Nederland, Ierland en Portugal, zelf een aantal redenen ingevoerd om een verzoek uit een ander land te kunnen weigeren.
Inbeslagname is volgens de Europese Commissie een goede manier om tegen te gaan dat criminelen van de open grenzen binnen de EU profiteren door gestolen of illegale goederen over de grens in veiligheid te stellen. 'Het valt te betreuren dat de EU-lidstaten in tijden van economische crisis miljarden euro's aan tegoeden van veroordeelde misdadigers door de mazen van het net laten glippen', aldus EU-commissaris Viviane Reding (Justitie).
Nederlandse gerechtelijke instellingen hebben sinds de invoering van de regelgeving 121 beslissingen tot inbeslagname aan ambtgenoten in andere EU-landen gezonden. Daarmee was een bedrag van bijna 20 miljoen euro gemoeid.