EU ergert zich aan corruptie Roemenen en Bulgaren

De EU-lidstaten Bulgarije en Roemenië pakken de corruptie in hun landen nog steeds onvoldoende aan. Bij de Bulgaren laat ook de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit te wensen over. Dat stelde de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, vandaag.

ANP/ Redactie

De twee voormalige Oostblokstaten moeten ook meer vooruitgang boeken bij juridische hervormingen.
Nederland dwarsboomde vorige maand nog een Europees besluit over de toetreding van de twee landen tot het zogenoemde Schengengebied voor vrij personenverkeer.

Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) wil eerst zekerheid dat de bestrijding van corruptie en criminaliteit op orde is.
Leers en zijn EU-collega's besloten in juni om zich in september weer over de kwestie te buigen. Bulgarije en Roemenië zijn na toetreding tot Schengen verantwoordelijk voor de bewaking van hun deel van de Europese buitengrens.

In een eerste reactie erkent staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) dat Bulgarije en Roemenië druk bezig zijn corruptie en misdaad aan te pakken. 'Het lijkt erop dat er met moeite kleine stapjes vooruit worden gezet en dat er nog meer concrete resultaten nodig zijn. Het gewenste niveau van de rechtsstaat in Bulgarije en Roemenië is nog niet bereikt.'

Eind augustus krijgt de Tweede Kamer een reactie van het kabinet op het rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden