Eten is bijzaak in de Plantage

Recensent Mac van Dinther eet in de Plantage in Amsterdam.

Beeld Els Zweerink

De Plantage, dat is toch het restaurant van Artis? Dagje dierentuin?

We worden gedreven door een uitspraak van de grote Joop Braakhekke onlangs in deze krant: restaurants verkopen voor 50 procent sfeer en voor 50 procent eten. Als dat waar is, kan het in de Plantage bijna niet misgaan. Volgens iedereen die we erover hebben gehoord, is het een allemachtig prachtige eetzaak.

En: is het echt zo mooi?

We kunnen rustig stellen: daar is geen uitroepteken aan overdreven. Het begint al buiten waar de avondzon wegvloeit over een terras onder grote bomen met uitzicht op een tulpentapijt en een vogelkooi met lepelaars. Binnen loopt al dat fraais naadloos over in een sierlijke, serre-achtige aanbouw zo groot als een balzaal. Rond een magnifieke ficus die tot het dak reikt, staat een armada van houten tafels opgesteld onder een dak gedragen door krullend houten gebinte. Het heeft een fin de siècle-achtige grandeur, je ziet er de 19de-eeuwse keizerin Sisi bijna in rondzwieren. Grandioos.

De punten

Vier gangen, 44 euro.
Eten 5
Bediening 7,5
Entourage 9
Prijs-kwaliteit 6

Het menu
Ravioli met biet en ricotta
Ravioli van wild zwijn
Ttoro Brandade met venkelsalade
Strangolapreti met pastinaakpuree
Coquelet 'Pimenton' met pilavrijst
Churros
Hemelse modder


Met de sfeer zit het wel goed dus. Hoe is het met die andere 50 procent: het eten?

We grazen van de kaart die zich in zoverre aan de dierentuin spiegelt dat het een samenraapsel is van kookstijlen uit alle windstreken: beetje vlees, wat vis, vegetarisch. Helaas: hier zakt onze lofzang in elkaar als een fluitende flamingo die wordt geplet door een rinoceros.

We hebben als voorgerecht ravioli. Daarvan is het deeg taai en ongaar. De dierlijke variant is gevuld met dunne vleespap (wildzwijnragout), de vega-uitvoering met flauwe bietenpuree. Daarna proberen we Ttoro, een okerkleurige Baskische vissoep. Die heeft veel smaak, maar ook te veel paprika. In de brandade proeven we vooral aardappelpuree. Naar de 'oerpeenpickle' moeten we even zoeken: het blijken de twee slappe, zoetzure wortelslierten te zijn.

Au.

En het wordt niet beter. De 'Strangolapreti', letterlijk vertaald priesterwurgers, heten zo volgens onze serveerster omdat ze zó lekker waren dat priesters erin stikten. Dat moeten dan andere zijn geweest dan deze saaie, bruine torpedo's van aardappel, spinazie en kaas, vergezeld van schonkige stukken rode biet en linten pastinaak die zo taai zijn dat je je schoenen ermee kunt dichtstrikken.

Het vlezige hoofdgerecht is een kosmopolitische hutspot van Baskische kip met Perzische rijst en Griekse tzatziki, opgediend in allerlei losse bakjes à la Van der Valk. Er liggen twee groentelijken bij: een uitgepierde prei en een overleden puntpaprika, met zaadlijst en al. Het is lomp en slordig, zonder een greintje raffinement of verfijning.

Dan zal de bediening ook wel niks zijn.

Misschien hebben we mazzel - je weet het niet - maar onze serveerster is voorbeeldig: vriendelijk, attent en niet te beroerd om na te vragen wat ze niet weet. We bestellen nog twee desserts bij haar: churros en Hemelse modder. Die vallen reuze mee. De Hemelse modder is lekker luchtig, de churros knapperig en heet. Jammer van de dunne chocoladesaus.

Tja: en nu?

Terwijl we de rekening aftikken, kijken we om ons heen naar de volle zaal waar ruim tweehonderd gasten zitten. Zo is het al sinds de opening in september, zegt de serveerster. Dan is er maar één conclusie mogelijk: Joop heeft ongelijk. Voor de meeste mensen telt vooral sfeer, eten is bijzaak. Als je met die instelling naar de Plantage gaat is het een toptent. Wie ook nog lekker wil eten, moet ergens anders heen.

Informatie

De Plantage
Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
www.caferestaurantdeplantage.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden