Eten doe je buiten

Britser dan Brits: met een rieten picknickmand richting groene waterkant en daar bordjes en komkommersandwiches uitspreiden op een roodgeruite plaid....

En toch is de pique nique een Franse vinding. Een fenomeen waarbij iedereen een eigen hapje meeneemt naar een plek buiten het huis. Eventueel naast de auto in een berm.

Ook in Nederland wordt veel buiten gegeten, op parkbankjes en langs knerpende fietspaden. Maar dat gebeurt doorgaans op Spartaanse wijze. Op de fietsdrager kleppert een broodtrommel, in de rugzak plet een roestvrijstalen thermosfles de krentenbol en appel. Attractiepark Walibi World in Flevoland heeft het goed begrepen.

Het park is onlangs overgenomen door een Britse investeringsmaatschappij en die denkt meer bezoekers te lokken dankzij vier nieuwe picknickweides. De vorige Amerikaanse eigenaar stond eigen boterhammen niet toe. In stadsparken en naast parkeerterreinen in recreatiegebieden verschijnt een uitbundiger type buiteneter. Turkse gezinnen laten de barbecue roken: siskebab. Op een ander vuurtje wordt water voor de thee gekookt.

‘Je proeft het verschil’, zegt Ibis, onze gastheer op een van de eerste mooie weekeinden van het jaar. Hij nodigt – ook heel onhollands – nieuwsgierige voorbijgangers spontaan uit voor een hapje. Inderdaad, een lekker gekruid kebabje. Het zijn de uitersten van de picknick- cultuur. Wie meer wil dan een boterham, maar ook niet vast wil zitten aan een auto-parkeerplaats, houdt tafelgerei en consumpties draagbaar met picknickmand en koelbox. Die zijn te koop bij tuincentra, kampeer- en buitensportzaken, winkels gericht op het countrygebeuren en internet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden