Espresso-machines getest

Het Volkskrant Magazine testte de Siemens EQ.9, de Saeco Incanto, de Magimix Inissia en de Feama President

Beeld .

SIEMENS EQ.9

De markt voor koffieautomaten groeit onstuimig: in Nederland worden volgens Siemens, dat hier diverse automaten verkoopt, jaarlijks 125 duizend machines verkocht en elk jaar groeit de markt met 10 procent. De belangrijkste spelers in Nederland zijn Siemens, Delonghi en Saeco (onderdeel van Philips).

Ze zijn bij Siemens behoorlijk trots op hun vorig jaar geïntroduceerde volautomatische EQ.9 koffiemachine, zegt Bram de Koster van importeur BSH Huishoudapparaten. De duurste versie van het vlaggenschip heeft twee maalunits, wat betekent dat klanten tussen twee soorten koffie kunnen schakelen.

In de baristamodus kunnen allerlei parameters worden gewijzigd, zoals de exacte watertemperatuur en de hoeveelheid koffie en melk die wordt gebruikt. Wie niet ingewikkeld wil doen, kiest de koffie via het kleurenscherm met draaischijf. Het apparaat doet zijn kunsten opmerkelijk stil.

Extra veel aandacht is besteed aan hygiëne. Zo wordt het melkopschuimsysteem na elk gebruik met stoom schoongemaakt en spoelt het apparaat na elk gebruik uitgebreid de leidingen schoon. Ook is de zetgroep makkelijk te verwijderen, zodat deze kan worden afgespoeld.

Al dat spoelen heeft wel een nadeel: het niet al te grote lekbakje is snel vol. Ook is het schuim wat waterig. Espresso uit het apparaat is goed.

Beeld .

Siemens EQ.9

Espresso: ++++-
Cappuccino: +++--
Instelmogelijkheden: ++++-
Gebruiksgemak: ++++-
Prijs: € 1.400 (1 maalgroep) tot 2.500 euro met dubbele maalgroep.

SAECO HD8917/01 Incanto, budgetautomaat

Geen kleurentouchscreen, maar een eenvoudig lcd-schermpje op deze koffiemachine van Saeco. Ook geen mogelijkheden de hoeveelheid maling tot op de halve gram te regelen, of tientallen koffievariaties. Deze Incanto kan espresso, dubbele espresso, cappuccino, latte macchiato en wat variaties op water en melk maken. En dat doet-ie goed. Het schuim uit de uitneembare melkkan is stevig en de espresso's zijn heet en aromatisch, al zijn ze niet zo goed als die uit de EQ.9 en maakt de Saeco meer rumoer.

Ook het gebruiksgemak is minder groot: zo is het terugplaatsen van de zetgroep nadat deze is schoongemaakt soms lastig, krijg je van het apparaat tien seconden de tijd om na het maken van een cappuccino het melksysteem te laten reinigen en zijn de aanwijzingen op het lcd-scherm en de papieren gebruiksaanwijzing soms ondoorgrondelijk.

Daar staat dan weer een aantrekkelijke prijs tegenover, en het prima melkschuim. Het AquaClean-filter dat in de waterbak geplaatst kan worden, onthardt het water waardoor er bij normaal gebruik slechts een keer per twee jaar hoeft te worden ontkalkt.

Beeld .

Saeco Incanto

Espresso: +++--
Cappuccino: ++++-
Instelmogelijkheden: +++--
Gebruiksgemak: ++---
Prijs: € 550

MAGIMIX INISSIA, Nespresso-automaat

Over Senseokoffie is elke liefhebber het eens: uit het apparaat komt bruin water waarop een laagje algengeil drijft dat voor crema moet doorgaan. Bezitters van een Nespresso-apparaat lijken tamelijk tevredener over hun koffie.

Al halen 'echte' barista's hun neus er voor op. Nespresso zou geen espresso mogen heten, stellen zij, omdat er te weinig koffie in de cupjes zit (ongeveer 6 gram, tegen 8 á 10 gram per kopje bij een 'echt' apparaat). Ook is de drukopbouw van het Nespressoapparaat onvoldoende om tot echte espresso te komen.

Wij vinden de espresso die uit de Magmix Inissia (de standaardespressomachine op werkvloeren waar koffieminnende loonslaven het moeten doen met de meuk uit de apparaten van Douwe Egberts) helemaal niet slecht. Het gebruiksgemak van Nespresso is groot: iedereen kan zijn smaak kiezen en het apparaat hoeft niet elke keer te worden schoongemaakt, een groot voordeel op kantoor.

En de koffie is prima. De liefhebber zal er niet warm van worden, maar wat er uit deze Magimix komt, is stukken beter dan wat we thuis uit de machine halen. Natuurlijk is de prijs per kopje schandalig hoog, maar dat offer brengen we graag voor een redelijk bakje.

Beeld .

Magimix Inissia

Espresso: +++--
Cappuccino: om melk op te schuimen is een apart apparaatje nodig
Instelmogelijkheden: +----
Gebruiksgemak: ++++-
Prijs: € 99

FAEMA PRESIDENT, handmatig

Een nucleaire smaakdetonatie, anders kunnen we deze espresso niet omschrijven. Een explosie van citrus, chocolade, bitter en ergens ook nog iets van koffie - dit is dus wat ze bedoelen met donkere materie.

Ze komt uit de Faema President, een Italiaanse espressomachine uit 1959. Een pronkstuk uit een tijd dat apparatuur nog voor de eeuwigheid werd gebouwd. Ooit deed ze dienst in een ijssalon, nu staat ze te schitteren in de woonruimte van collega Jaap.

Geen motoren, geen compressors, maar een grote boiler met een flinke hendel en een stramme veer die het hete water in alle stilte door de espresso duwt. Dat gaat soms tergend traag, ook omdat Jaap baristawetten geregeld aan zijn laars lapt en voor een bakje espresso gerust 22 gram versgemalen bonen gebruikt.

Het resultaat is oerknalespresso met een nasmaak die de rest van de dag uitdijt in hoofdholten waarvan je niet wist dat je ze had. Nu snappen we waarom espressoliefhebbers aan een of twee kopjes per dag genoeg hebben. En hebben wij er een liefhebberij bij.

Beeld .

Faema President

Espresso: +++++
Cappuccino: opschuimen met een tuitje
Instelmogelijkheden: ++++-
Gebruiksgemak: ++++-
Prijs: reken op 3.000 tot 4.000 euro, afhankelijk van de zeldzaamheid en staat van het apparaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden