'Escapades' blijven Kennedy's achtervolgen

Echtelijke trouw is voor de mannelijke Kennedy's, de politieke clan in de Verenigde Staten, altijd een rekbaar begrip geweest. Buitenechtelijke activiteiten dreigen opnieuw de politieke ambities van een Kennedy, in dit geval Joe, oudste zoon van de in 1968 vermoorde Robert F....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Joe Kennedy, Democratische volksvertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden, wil gouverneur van de staat Massachusetts worden. De functie komt vrij omdat president Clinton de huidige gouverneur, de Republikein Bill Weld, heeft benoemd tot ambassadeur in Mexico.

Nog voordat de gouverneurscampagne is begonnen, is Joe verwikkeld in een pijnlijke procedure om een huwelijk met Sheila Rauch ongeldig te verklaren. Joe wil met zijn secretaresse trouwen. Om een katholiek huwelijk te kunnen sluiten, moet zijn eerste huwelijk voor de kerk ongeldig worden verklaard.

De aartsbisschop van Boston heeft daarmee ingestemd, maar ex-echtgenote Sheila verzet zich heftig. Zij heeft bij de paus beroep aangetekend en, nog vervelender voor Joe, zij heeft een geruchtmakend boek geschreven over haar huwelijk met een Kennedy. In Shattered Faith beweert zij dat Joe een harteloze bastard is, een hypocriet met mooie praatjes over het geloof en gezinswaarden.

Daar komt nog bij dat ook Joe's jongere broer en campagnemanager, Michael Kennedy, in opspraak is geraakt. The Boston Globe onthulde onlangs dat Michael de afgelopen jaren een verhouding heeft gehad met een babysitter. Michael begon die verhouding toen zij veertien was. De openbare aanklager in Boston is met een onderzoek begonnen of deze Kennedy zich schuldig heeft gemaakt aan verkrachting. Seks met meisjes onder de zestien is in Massachusetts een misdaad. De onthullingen in de Globe hebben ertoe geleid dat Michaels huwelijk op de klippen is gelopen en dat Joe naar een andere campagnemanager moet omzien. Joe zelf heeft de afgelopen week de ene na de andere persconferentie gegeven om de schade te beperken, maar dat is niet gelukt. 'Ik heb een hele grote familie. Er zullen altijd wel een paar probleempjes zijn', was een van zijn verklaringen.

Dit soort publiciteit doet denken aan het Chappaquiddick-schandaal, waarbij Edward Kennedy, de oom van Joe en Michael, was betrokken. 'Oom Ted' is nooit president geworden omdat hij verantwoordelijk was voor de dood van Jo Kopechne, de vrouw die naast hem zat in de auto, waarmee hij een riviertje in reed. De media schromen niet de wederwaardigheden van Joe en Michael in verband te brengen met de escapades van de pater familias Joe, John F., de president, en Robert.

Het grote verschil is, constateerde Maureen Dowd, columniste van The New York Times, dat de oudere generatie Kennedy's beter in staat was bedrogen vrouwen stil te houden. Belangrijker is in het geval van Joe natuurlijk de mening van de bevolking van Massachusetts. Zijn populariteit daalt. Maar, zo leert de ervaring, Kennedy's moeten nooit worden afgeschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden