Erik Vos onderscheiden bij afscheid van Appel

Bij zijn afscheid als artistiek leider van Toneelgroep De Appel ontving Erik Vos zondag uit handen van staatssecretaris A. Nuis de Bronner Medaille, een hoge ministeriële onderscheiding voor bijzondere verdiensten....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Met dit ereburgerschap eert Den Haag Erik Vos voor de wijze waarop hij als toneelleider in de loop der jaren een aansprekende, soms onconventionele manier van werken en ensceneren wist te ontwikkelen en zo een belangrijke culturele bijdrage heeft geleverd aan de Haagse burgerij.

Tal van acteurs en regisseurs, spelers en oud-spelers van De Appel, politici en kunstliefhebbers kwamen zondag in het Appeltheater van Erik Vos afscheid nemen. Op de receptie van de vertrekkende toneelleider, die in 1972 De Appel oprichtte en vanaf die tijd aan het gezelschap verbonden is geweest, werd gezongen, gedanst, toneelgespeeld.

Behalve de overhandiging van de Bronner Medaille maakte staatssecretaris Nuis ook de instelling van de Erik Vos Prijs bekend. Onder verantwoordelijkheid van De Appel en de Stichting Vrienden van De Appel zal deze prijs de komende jaren, in nauwe samenspraak met Vos zelf, worden uitgereikt aan een beginnende theatermaker of aan nieuwe theaterinitiatieven.

Van het Amsterdamse theater Carré kreeg Erik Vos eerder al een afscheidscadeau. Over twee jaar zal Vos in Carré een opera naar eigen keuze regisseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden