Ere-Nipkowschijf voor Barend & Blazer

De Zilveren Nipkowschijf voor het beste Nederlandse tv-programma van 2006 is woensdag toegekend aan de documentaireserie Sporen uit het Oosten van filmmaker Rob Hof....

Wim de Jong

Sonja Barend en haar vaste producente Ellen Blazer krijgen de Ere-Nipkowschijf voor hun gezamenlijke tv-oeuvre bij de VARA. De eervolle vermelding in de categorie televisie is voor Sunny Bergman en haar documentaire Beperkt houdbaar. En de Zilveren Prichettprijs voor de ‘beste omroepgerelateerde multimedia-prestatie’ valt dit keer ten deel aan de website van het VPRO-programma Tegenlicht.

Genoemde mediaprijzen worden jaarlijks toegekend door de Stichting Nipkow namens de vaderlandse mediajournalistiek, een traditie sinds 1961. Voor de 44-ste Nipkowschijf waren, naast Sporen uit het Oosten, onder andere de KRO-remake van ’t Schaep met de 5 Pooten, de documentaire Beautiful in Beaufort-Wes van Walter Stokman (uitgezonden in de reeks Het Uur van de Wolf), de documentaire De stad en het verlangen van Marjoleine Boonstra (Holland Doc), De Wouter Tapes van Rudi Boon en Kees Brouwer (Tegenlicht) en De Uitverkorene van Theu Boermans (Telefilm) genomineerd.

De zeskoppige jury van mediajournalisten koos voor de tv-prijs van 2006 uiteindelijk voor het 14-delige Sporen uit het Oosten. In de ogen van de tv-recensenten een ‘monumentaal’ tv-project van Rob Hof, waarvoor deze door 23 landen en langs vijf wereldreligies reisde.

De serie werd vorig jaar uitgezonden door vijf daarin samenwerkende Nederlandse omroepen; ‘ook al een unicum’, aldus de jury. Sporen uit het Oosten is door de Duitse televisie medegeproduceerd en uitgezonden.

Het illustere Zaterdagmatinee (inmiddels 45 seizoenen te beluisteren) van Jan Zekveld liet in het juryberaad over de radioprijs de Reissmicrofoon voor 2006 onder meer het programma Giel! van Giel Beelen (VARA), Sjors Fröhlichs Cappuccino (NCRV) en het in september ter ziele gegane boekenprogramma Knetterende Letteren (NPS) achter zich. De jury: ‘Zaterdagmatinee is een sandwichformule op een onwaarschijnlijk hoog niveau, een van de allergrootste schatten van de publieke omroep’.

Het tv-koppel Sonja Barend/Ellen Blazer ontvangt volgende maand de Ere-Nipkowschijf voor alle ‘Sonja’-varianten in de afgelopen decennia bij de VARA en de baanbrekende televisie die dat door de jaren heen opleverde. Nieuwe generaties tv-makers onderscheiden zich volgens de Nipkow-jury van dit jaar behalve in uitstekend drama (One Night Stand, in de serie Kort), ook in persoonlijke, eigenzinnige en tegelijk maatschappelijk betrokken documentaires.

Filmmaakster Sunny Bergman krijgt in laatstgenoemd genre voor de VPRO-documentaire Beperkt Houdbaar, over de grip van de schoonheidsindustrie op vrouwen, een eervolle vermelding. De Tegenlicht-website van de VPRO was volgens de Nipkow-jury in elk geval voor 2006 de beste multimediale vraagbaak gekoppeld aan een televisieprogramma: ‘Alles wat je in het tv-programma aan informatie krijgt opgediend, wordt direct ook weer beschikbaar gemaakt en uitgediept op de zeer uitvoerige en toegankelijke Tegenlicht-website.’

Wim de Jong

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden