Er zijn strengere ouders

LAYLA VREDE (13) UIT DEN HAAG, TWEEDE KLAS HAVO . MOEDER: GILLIAN RAM (42), REÏNTEGRATIE-CONSULTANT BIJ BEDRIJF VOOR REÏNTEGRATIE, WERVING EN SELECTIE ....

TEKST COR SPEKSNIJDER . FOTOGRAFIE MARIJN SCHEERES

LAYLA Als ik erover nadenk, vind ik mijzelf er te jong voor. Ik denk dat ik het niet zou hebben gedaan als ik met jongens van mijn eigen leeftijd zou omgaan. Ik ken die jongens van het plein hier in de buurt, waar ik vaak zit met vriendinnen en vrienden.

MOEDER Ik schrok heel erg toen ik het merkte. Omdat ze toen pas 12 was. Ze is mijn meisje. Ze is te jong om te blowen.

LAYLA Ik heb het een keer geprobeerd en ik vond het niet lekker. Daarna heb ik het nooit meer gedaan.

MOEDER Layla heeft het zelf aan mij verteld, nadat ik iets had gezien in een msn-conversatie, waaruit bleek dat iemand had geblowd. We hebben daar een indringend gesprek over gehad, samen met een vriendin van Layla en haar moeder.

LAYLA Toen hebben we afsproken dat we het niet meer zouden doen. Ik vind dat mijn moeder goed heeft gereageerd; ze is niet echt boos geworden omdat ik er niet over heb gelogen.

MOEDER Ik heb het gevoel dat we er de tijd en aandacht aan hebben gegeven die het behoefde. En dan moet je er een streep onder zetten. Als ze straks 16 is zal ik er minder moeite mee hebben. Ik heb ook een knul van 16 en die heeft een wietplant in de tuin. Ik heb liever dat hij – met mate – thuis blowt dan op straat.

LAYLA Mijn moeder is er niet zo blij mee dat ik op het plein rondhang.

MOEDER Vooral 's avonds vind ik het vervelend. Overdag is het prima, een beetje zitten en kletsen. Maar die meiden gaan er op steeds jongere leeftijd steeds ouder uitzien. Als ik langsrijd zie ik dat jongens van een jaar of 18 staan te praten met die meiden van 12, 13 jaar. Daar voel ik me niet happy bij.

LAYLA Meestal blijven we tot een uur of tien en daarna gaan we naar een vriendin thuis. Op het plein drink ik nooit.

MOEDER Heel soms mag ze een breezertje delen met een vriendin. LAYLA Soms drink ik wat op de camping in Zeeland.

MOEDER Of ik streng ben? Ik denk dat ik een beetje in het midden zit.

LAYLA Er zijn strengere ouders. Sommige kinderen mogen 's avonds niet weg. Ze moeten overdag eerst hun huiswerk maken, dan mogen ze een half uurtje msn'en en dan is het klaar.

MOEDER Ik zeg weleens dat Layla de computer na een uur moet uitzetten, maar dan duurt het nog een aardige tijd voordat alle msnvrienden persoonlijk gedag zijn gezegd. Ik zou daar misschien consequenter in moeten zijn.

LAYLA Per dag msn ik een uur of twee.

MOEDER Waar je de grenzen trekt, vind ik moeilijk. Ik heb het gevoel dat er veel ouders zijn die hun kinderen loslaten zodra ze op de middelbare school zitten. Het gezinsleven is er niet meer: kind zit achter de computer en belt voor een pizza. Dat wil ik niet. Ik wil dat ze een veilig nest verlaat op een leeftijd dat ze dat aankan.

LAYLA Ik heb een vriend. Het is nu anderhalve maand aan. Hij is 16.

MOEDER Ik vind het een lieve, zorgzame jongen. Hij vond het ook niets dat Layla een keertje had geblowd. Toen dacht ik: dat is een goede jongen, hou vast.

LAYLA Soms zie ik hem elke dag, soms een paar dagen niet. We bellen en msn'en elke dag. Laatst had ik een telefoonrekening van 200 euro; ik was deze zomer in Turkije en heb veel met mijn vriend gebeld. Dat moest ik van mijn eigen rekening betalen.

MOEDER Ik liet het haar op de website nog zien: 1 euro 95 per minuut. Maar ja...

LAYLA Ik weet eigenlijk niet hoeveel zakgeld ik krijg.

MOEDER 15 euro per maand; wordt automatisch op je rekening gestort.

LAYLA Ik krijg 75 euro kleedgeld en ik mag mijn kleren zelf uitkiezen. Soms vindt mijn moeder wat ik koop ordinair. Ik heb zo'n kort vestje met een tijgerprint. Alleen als ik dat draag boven een spijkerbroek, met een normaal T-shirt eronder en zonder grote gouden oorbellen, vindt ze het niet erg.

MOEDER Ik probeer een beetje te sturen. Probeer een compromis te vinden. Bij sommige combinaties denk ik, my god, zo mag je de deur niet uit.

LAYLA Mijn moeder heeft een andere smaak dan ik. Maar als we samen iets doen – op vakantie, naar de bioscoop of wandelen met onze honden – dan merk ik dat we dezelfde dingen leuk vinden en dat we erg op elkaar lijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden