Er valt prima bier te scoren uit het land van de rijzende zon

Dat Japanners best bier brouwen is in Nederland nog niet algemeen bekend. Tijd om daar verandering in te brengen, vindt kenner Raymond van der Laan.

Beeld afp

Bier en Japan, het is niet zo vergezocht als het op het eerste oog lijkt. Japans bier is weliswaar niet ruim voorradig in de Nederlandse winkels, toch is ook daar de bierwereld aan een opleving bezig. Zo getuigde een reportage eerder dit jaar in dit magazine van de levendige bierscene in Sapporo. En op de jongste editie van Borefts, hét Nederlandse bierfestival waar je als brouwer niet zomaar voor wordt uitgenodigd, was ook de Japanse brouwerij Tamamura-Honten met haar Shiga Kogenbieren aanwezig. Japan kent bijna driehonderd brouwerijen, wat per hoofd van de bevolking neerkomt op nog geen tiende van het aantal in Nederland.

Wat vinden we aan Japans bier in de Nederlandse bierwinkels, off- dan wel online? Hier een selectie, met zelfs een bier van de Nederlandse brouwerij De Leckere - passend bij de sushi, alleen al door het etiket.

r.vanderlaan@volkskrant.nl

Bier uit de toko

Sapporo- / Kirin Ichiban- / Asahi Super Dry-lagers

Ook in Japan is lager, het ondergistende bier waartoe ook pils behoort, het populairst. De merken Sapporo, Kirin en Asahi zijn met een redelijke kans van slagen aan te treffen in bijvoorbeeld Aziatische supermarkten. Grootste gemene deler bij deze bieren: licht van kleur, 5 procent alcohol, neutraal van smaak, gebruik van rijst en mais. Vaak worden deze bieren onder licentie in Europa geproduceerd. De onderlinge verschillen zijn miniem; Sapporo heeft nog het meeste karakter dankzij een pietsie kruidigheid.

Bij o.m. Aziatische supermarkten

Beeld .

Van de boerderij (1)

Coedo Shikkoku

In 1994 werden in Japan de mogelijkheden om een brouwerij te beginnen flink verruimd. De Kyodo Shoji-boerderij begon aan een reeks van experimenten met de gewassen van het land, tot aan bier van zoete aardappel aan toe. Met de hulp van een Duitse brouwmeester kwam de Coedo-brouwerij van de grond.

Shikkoku ('pikzwart') is een Schwarzbier, wat wil zeggen dat het ondergistend is en gebruik maakt van donkere mouten. Shikkoku kent een lichte body en een fijne balans tussen de moutsmaak en de hop. Bitterzoet, met een zweempje drop. Deze oude Duitse bierstijl is bijNederlandse brouwers nauwelijks bekend, maar in dit Japanse bier tot in de perfectie gebrouwen.

hopt.nl

Beeld .

Smaaksensatie

Hitachino Nest Espresso Stout & Anbai Ale

De bekendste Japanse biernaam voor wie graag op zoek gaat naar biervariatie is die van Hitachino Nest. Herkenbaar aan het logo met het uiltje. Gemaakt door de Kiuchibrouwerij, op ruim honderd kilometer ten noordoosten van Tokio. Al bijna tweehonderd jaar wordt daar sake gebrouwen, en sinds ruim twintig jaar ook bier. Eén van de meeste geliefde bieren is de Espresso Stout, en dat snap je meteen als je deze bomvolle smaaksensatie aan de lippen zet. Mokka in de neus en een zuivere, bitter-geroosterde smaak in de mond. De nasmaak houdt aan zolang er sneeuw op de Fuji ligt.

hopt.nl

Beeld .

In nederland gebrouwen

De Leckere Japanese Pale Ale

Van brouwerij De Leckere uit De Meern komt de Japanese Pale Ale. Wat er Japans aan is? Nou, de hop. Dat is namelijk sorachi ace, een in Japan ontwikkelde hopsoort die zowel een citrusachtige smaak als bitterheid met zich meebrengt. Dankzij de dry hopping, een extra schep hop die tijdens de vergisting of de lagering wordt toegevoegd, komt dat karakter nog sterker naar voren. De woorden pale ale verraden verder dat het hier om een blond, bovengistend bier gaat. Het is fris, het is doordrinkbaar, met ruim koolzuur, aan de droge kant, en toch ook robuust en pittig. Kan zonder meer bij de sushi. En die Japanse karakters op het etiket? Daar staat gewoon De Leckere. In oud-Japanse spelling.

Bij o.m. beerwulf.com, hopt.nl en andere onlinebierwinkels

Beeld .

Van de boerderij (2)

Anbai Ale

Voor het contrast met de pikzwarte Coedo Shikkoku linksonder kiezen we nog een ander bier van de Kyodo Shoji-boerderij, en wel de Anbai Ale. Het vertrekpunt is het witbier van deze brouwerij, maar het gebruik van groene pruim en zeezout maken dit tot een prikkelend bewijs dat bier alle basissmaken in zich kan hebben. In dit geval bijna allemaal tegelijk: zout, zuur, bitter en umami. Alleen zoet wordt tevergeefs gezocht. Exotisch, mysterieus en intrigerend als het land zelf.

hopt.nl

Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden