Er komt ook rode wijn uit de Loirestreek

Uit de Loirestreek komt toch witte wijn? Jazeker, maar er is ook wat rood. Knapperig, slank en met een weerbarstig aroma.

Antoine Sanzay 2014, Saumur-Champigny.

Rode Loirewijn van de cabernet-francdruif is een opmerkelijk fenomeen. Wijnliefhebbers die slechts buurten bij supermarkten en slijterijketens hebben er misschien geeneens weet van. Uit de Loirestreek komt toch witte wijn? Jazeker. Maar zo tussen Tours en Angers krullen de ranken van de cabernet franc, een zeer oud, blauw druivenras dat beroemde nakomelingen heeft voorgebracht - cabernet sauvignon, carmenère, merlot - en dat op de 'rechteroever' van de Bordeauxstreek medeverantwoordelijk is voor wijnen als Saint-Émilion en Pomerol. Langs de Loire echter treedt het solo op in appellations als Chinon, Bourgueil en Saumur-Champigny.

Lebberaars die een wijn-cursus of -opleiding hebben gedaan, worden door hun docenten vaak aangestoken met het cabernet-francvirus. Voor die kenners is rood van de Loire een speeltje, een mascotte, geholpen door het underdogeffect: de wijn heeft het in meerderlei opzicht moeilijk. Het klimaat in het Loiredal is op het randje van wat rodewijnproductie mogelijk maakt. De smaak is knapperig, slank, met een weerbarstig, vaak potloodachtig aroma, soms op het onrijpe af. Zoals het tegenwoordig heet een 'cool climate'-wijn, bescheiden in alcohol, fris te schenken op een graad of 16. Niet ieders kop thee, maar juist daardoor ideaal als onderscheidend element bij persoonlijke profilering. Door die minder makkelijke smaak echter, gaat de verkoop moeizaam en worden de prijzen nooit torenhoog.

Hier een zestal puike cabernet francs, die we uit een niet overweldigend groot aanbod kozen. Proef, drink het virus in en word gezellig lid van de club van rode-Loire-lovers.

Jean-Maurice Raffault 2013, Chinon

Grapedistrict, euro 9,99

'Zwart' van geur, met streepjes grafiet en shiitake in het aroma. Droog en strak met nette tannine, koel en voornaam. Grotemensenwijn, in te schenken als het hupsakeewijngedoe van achter de oceanen je even teveel wordt.

Jean-Maurice Raffault 2013, Chinon.

Antoine Sanzay 2014, Saumur-Champigny, 'vin non filtré', biologisch

Gouden Ton, euro 20,75

Ongefilterd, waarvan akte: zeer donker van kleur, stevig, boers, met een olala-stinkertje. De huidige generatie eigenaren, Céline en Didier Sanzay, gebruiken de natuurlijke gisten van de druif, wat voor een opmerkelijke frisheid en een zwoele toon zorgt. Indrukwekkend.

Les Andides 2013, Saumur-Champigny

30 vestigingen Albert Heijn en ah.nl, euro 7,99

Als enige supermarkt (maar slechts in een select aantal winkels) heeft Albert Heijn een rode Loire in huis. En meteen een goede. Les Andides geurt karakteristiek naar groene paprika, smaakt naar bramen en zure kersen en heeft dat kenmerkende randje grafiet achterin. Weinig kleur, en ook dat is de druif eigen.

Les Andides 2013, Saumur-Champigny.

Domaine du Vieux Pressoir Les Silices 2015, Saumur Puy-Notre-Dame

Okhuysen, euro 7,95

Zeer kenmerkende cabernet franc; droog, lekker donker fruitend, fris, een waar genoegen. Nog erg jong, kan gerust een jaartje of wat in het donker liggen. Een strak glas rood bij rood vlees zonder al te opulente sauzen.

Frédéric Mabileau 'Les Rouillères' 2014, St. Nicolas de Bourgueil, biologisch

Wijnhandels lid van Les Généreux, adviesprijs euro 13,95

Mabileau is in 2005 overgegaan op biologische teelt. En zo te proeven lijkt het 'natuurwijn', waarbij er nauwelijks nog sulfiet wordt toegevoegd en natuurlijke gist de fermentering mag verzorgen - in tegenstelling tot toegevoegde. Les Rouillères gonst namelijk met de daarvoor zo typische zuivelgeur achter het zwarte fruit van de cabernet franc, en ook deze wijn heeft een stinkertje.

Frédéric Mabileau 'Les Rouillères' 2014, St. Nicolas de Bourgueil.

Charles Joguet Cuvée Terroir 2012, Chinon

Okhuysen, euro 14,20

Rond, de overtreffende trap van cabernet franc, sappig met precies het juiste skelet van tannine, erg compleet van smaak. Heeft dan ook net wat jaartjes meer dan de andere wijnen in dit verhaal. Op het etiket prijkt François Rabelais, de humanist-monnik-draaksteker die de wijnen van Chinon al in de 16de eeuw roemde en prees.

Charles Joguet Cuvée Terroir 2012, Chinon.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden