Entrecote

Bij de Nederlandse Hartstichting zou je toch niet meteen denken aan recepten voor rood vlees. Eerder aan kip, vis uiteraard ook....

Nanda Troost

Zo goed als alles mag eigenlijk, zo lang er maar gevarieerd wordt gegeten, en dat betekent dagelijks iets kiezen uit de schijf van vier. Zelfs vetten zijn niet verboden, zo lang er maar zo min mogelijk verzadigd vet wordt gebruikt, want het zijn de onverzadigde vetten die het cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

Gegrilleerde entrecote met sinaasappelmarinade, voor vier personen.

Maak eerst de marinade. Was 1 sinaasappel goed af en rasp de schil boven een kom (er zijn speciale mesjes en trekkers voor, maar met de rasp gaat ook goed). Pers 2 sinaasappels uit en doe het sap bij de sinaasappelrasp. Voeg 3 eetlepels olijfolie, een halve eetlepel citroensap, 2 theelepels cayennepeper, 4 verse fijngeknipte blaadjes salie (of 2 theelepels gedroogde salie) en 1 à 2 tenen knoflook uit de knijper toe. Schep het mengsel goed om en leg hier 2 entrecotes in van elk ongeveer 200 gram. Zet de schaal in de koelkast. Laat de entrecotes drie uur in de marinade liggen, keer het vlees af en toe.

Snijd eventueel aanwezige vetranden van de entrecotes in tot op het vlees met de punt van een scherp mes. Doe dit steeds met een tussenafstand van circa 1 centimeter. Op deze manier wordt voorkomen dat het vlees tijdens het roosteren gaat kromtrekken.

Bestrijk de entrecotes voor en tijdens het roosteren met de marinade. Rooster ze vier tot zes minuten aan beide kanten onder een hete grill (of tijdens een ander jaargetijde op de barbecue). Verpak de entrecotes na het roosteren een minuut of tien in aluminiumfolie voordat ze schuin in plakken worden gesneden.

Bestrooi ze eventueel met zout en garneer de plakjes vlees met een takje salie.

Lekker met gepofte aardappelen en (veld)sla.

Overigens vindt de Hartstichting het beter voor 4 personen 2 dikke stukken vlees te nemen en die dan te verdelen, omdat vier dunne entrecotes eerder de neiging hebben hun sappigheid te verliezen.

Als gezond toetje: kwark met verse vruchten.

Klop 225 gram magere kwark luchtig met 1,5 deciliter magere of halfvolle melk en 1 tot 2 eetlepels sinaasappel of citroensap. Maak 1 appel, 1 sinaasappel, 1 banaan schoon, snijd ze in stukjes en schep ze door het kwarkmengsel. Proef of het zoet genoeg is, roer er anders wat basterdsuiker of vloeibare honing door.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden