Enkeltje jihad voor tien Franse vrienden

'Black-blanc-beur', luidde de aanduiding voor het Franse voetbalteam dat in eigen land in 1998 het WK-voetbal won. Zeven jaar later gebruiken de Franse media die uitdrukking voor een heel ander team: een vriendenclub van een tiental jonge mannen uit Parijs, variërend in leeftijd van negentien tot 23 jaar, die er...

Zij zijn afkomstig uit dezelfde bevolkingsgroepen als destijds het voetbalelftal: zwarte Afrikanen, blanke, tot de islam bekeerde Fransen en bruine Noord-Afrikanen. Verschil is dat het minder goed met hen afliep: de leden van de groep zijn inmiddels dood of zitten gevangen.

Geboren en getogen in Parijs, zonder een noemenswaardig verleden van drugs en geweld en behoorlijk geïntegreerd – dat is het doorsnee-profiel van de jongens uit het negentiende arrondissement, een multiculturele buurt in Parijs. Qua achtergrond zijn er overeenkomsten met de leden van de Nederlandse Hofstad groep. Zo volgde de 19-jarige Tarek Ouinis na zijn eindexamen een opleiding elektrotechniek, die hij overigens niet afmaakte, en kreeg daarna een baantje kreeg op een Parijse markt. Zijn vader hoorde voor het eerst van het religieuze fanatisme van zijn zoon nadat Tarek op 20 september 2004 door een Amerikaanse patrouille was doorzeefd.

Een ander lid van de groep kwam om bij de bombardementen op Falluja, een derde blies zichzelf op bij een aanslag tegen het Amerikaanse leger. Nog drie andere jongemannen uit het negentiende arrondissement blijken door de Amerikanen te zijn gearresteerd.

Geestelijk leider van de groep was Farid Benyettou, een 23-jarige buurtgenoot die al vanaf zijn zeventiende contact had met 'jihadveteranen' die bij eerdere aanslagen in 1995 in Parijs waren betrokken. Volgens de inlichtingendiensten wist Benyettou een vijftigtal volgelingen te indoctrineren, na moskeebezoek of tijdens sessies bij hem thuis.

Aan een tiental groepsleden gaf hij 'toestemming' om aan de jihad deel te nemen door via Syrië naar Irak te reizen. Zelf bleef hij in Parijs. De groep spaarde achtduizend euro voor de reis en de aanschaf van wapens, waarmee ze geen of nauwelijks ervaring hadden. Doel was aansluiting te vinden bij de Al Qa'ida-leider in Irak, Al-Zarqawi.

Vorige week arresteerde een antiterreureenheid Benyettou en twee van zijn volgelingen. Ze stonden op het punt naar Irak af te reizen.

In hun gevangenis krijgen zij binnenkort vermoedelijk gezelschap van hun buurtgenoten. De uitlevering van dat drietal komt dinsdag ter sprake bij het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice aan Parijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden