het eeuwige levenTannie van Rossen-Peute 1925-2018

Enige echte gymjuf van Ochtendgymnastiek

Jarenlang kreeg ze een oudere generatie via de radio en piano aan de ochtendgymnastiek. Bloedfanatiek als gymjuf maar ook ster van de Gymnastrada.

Tannie van Rossen-Peute  Beeld
Tannie van Rossen-PeuteBeeld

‘Hoog dat been en zwaai die arm en recht die rug en rol dat hoofd en halt.’ Zo schalde de stem van Tannie van Rossen-Peute vele jaren in de vroege ochtend via de radio in de huiskamers. Wat nu op de televisie Nederland in Beweging heet, was van 1945 tot 1983 Ochtendgymnastiek.

Eerst deed Ab Goubitz de presentatie. ‘En strek… en voor… en achter…en buig…’ In 1975 werd hij opgevolgd door Tannie van Rossen-Peute. Toen de NOS er in 1983 mee stopte, zei ze boos: ‘Een vergeten groep landgenoten wordt hiermee buitenspel gezet.’

Tannie van Rossen-Peute overleed 16 augustus op 92-jarige leeftijd in het Zeeuwse Kapelle. ‘Op een gegeven moment kreeg ze darmkanker’, vertelt haar zoon Ruut van Rossen. ‘Zelf had mijn moeder altijd gezegd niet in een gemedicaliseerde omgeving te willen verblijven en van verzorging afhankelijk te zijn. Deze zomer met het hete weer ging ze ineens hard achteruit.’

Tannie van Rossen-Peute werd in Rotterdam geboren in een gezin van drie kinderen. Haar vader hield zich bezig met het beschilderen van de rijtuigen van de Rotterdamse Elektrische Tram (RET) en ontwierp daar ook het rode logo voor. Hij had moderne opvattingen en vond dat naast zijn zoon ook de twee dochters moesten kunnen studeren. Na de MMS mocht ze naar de Kweekschool voor Lichamelijke Opvoeding, de huidige Academie. In 1945 studeerde ze af en werd docente aan het Libanon Lyceum in Rotterdam. ‘Er was niets. Het enige dat ik nog had waren een hoogspringlijntje met twee zandzakjes en een stokkenbak. De rest was opgestookt of gejat. In de ruimte waar ik zat was de gaarkeuken geweest, een baan linoleum was weggehaald dus kaal beton’, vertelde ze in december nog aan Lichamelijke Oefening Magazine.

Toen ze in 1955 huwde met Henk van Rossen, een collega gymleraar die ze op de kweekschool had leren kennen, moest ze als gehuwde vrouw nog verplicht stoppen met werken. Ze was het daar niet mee eens. Ze wist via tijdelijke contracten als gymjuf op de verpleegstersopleiding toch aan de slag te blijven. Ze kreeg samen met Henk een zoon.

Tannie van Rossen-Peute  Beeld
Tannie van Rossen-PeuteBeeld

Tegelijkertijd bleef ze ook sporten. Zo was ze lid van de Rotterdamse turnvereniging Aspasia en maakte vele jaren deel uit van het Nederlandse keurkorps ritmische gymnastiek dat in binnen- en buitenland grote shows gaf, zoals de Gymnastrada in de Kuip. Toen de regels veranderden kreeg ze een baan als docente bij de Pedagogische Academie.

‘In 1975 werd ze vijftig jaar. Ze wilde wel eens wat anders gaan doen en zag de advertentie waarin naar een opvolger voor Goubitz werd gezocht’, vertelt Ruut van Rossen. ‘Ik weet nog dat ze mij als proefpersoon vroeg met de rug naar haar toe te gaan staan en te doen wat ze zei. Dat werkte goed en ze schreef een brief en bleek huizenhoog boven de andere kandidaten uit te steken. Ze werd aangenomen. Twee keer per week nam ze een aantal uitzendingen op, begeleid door Rudy van Houten op de vleugel en een aantal vrijwilligers in de studio.’ Helaas daalde het aantal luisteraars van 600 duizend op het hoogtepunt tot 50 duizend begin jaren tachtig. De NOS wilde een andere formule die ook jongeren zou aanspreken. Er moest iets komen met bewegen op popmuziek, waarbij Olga Commandeur haar debuut als presentatrice maakte.

Ze zei niet van ‘ingeblikte muziek te houden’ en vertrok samen met Van Houten. Ze woonde toen al in Kapelle. Ze bleef tot op heel hoge leeftijd actief. Ze gaf daar slaapcursussen en anti-rookcursussen en was actief als gids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden