Engelse kerk verwelkomt vrouwelijke bisschop

Met een overweldigende meerderheid heeft de leiding van de anglicaanse Church of England gisteren zijn goedkeuring gegeven aan de vrouwelijke bisschop. Daarmee is een einde gekomen aan één van de langstlopende meningsverschillen in de Engelse kerkgemeenschap.

Blije gezichten bij onder anderen de Aartbisschop van Canterbury (rechts). Beeld afp
Blije gezichten bij onder anderen de Aartbisschop van Canterbury (rechts).Beeld afp

De nationale vergadering, bekend als de Algemene Synode, stemde met 351 tegen 72 stemmen voor de historische maatregel. 10 leden onthielden zich van stemming.

Volgens de Aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, is hiermee een einde gekomen aan een langdurig proces, dat al 20 jaar geleden in gang werd gezet met de inwijding van vrouwen tot priester. Hij riep tegenstanders van de nieuwe maatregel op tot liefde en tolerantie.

Grote dag voor kerk en gelijkheid
De Britse premier David Cameron noemde het een 'grote dag voor de Kerk en voor gelijkheid.'

Het voorstel moet formeel nog door andere instellingen worden goedgekeurd. Op zijn vroegst eind dit jaar zouden dan in Engeland vrouwelijke bisschoppen worden gewijd. Het hoofd van de kerk is overigens al een vrouw, koningin Elizabeth II.

De Church of England geldt als de kern van de anglicaanse kerk. Dat is een afscheiding uit 1534 van de rooms-katholieke kerk. Andere anglicaanse kerken elders in de wereld, zoals in VS, Canada, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland, hebben al langer vrouwen als bisschop of in andere hoge functies.

Met naar schatting 80 miljoen leden is het de op twee na grootste christelijke gemeenschap, na de Rooms-Katholieke en de Oosters-orthodoxe Kerken. In Nederland heeft de kerk ongeveer 30.000 leden.

null Beeld afp
Beeld afp
Kerkenlid Sally Barnes huilt van vreugde over de historische beslissing. Beeld getty
Kerkenlid Sally Barnes huilt van vreugde over de historische beslissing.Beeld getty
De Aartsbisschop van York, John Sentamu (rechts), en de Aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, maken de historische beslissing op een persconferentie bekend. Beeld getty
De Aartsbisschop van York, John Sentamu (rechts), en de Aartsbisschop van Canterbury, Justin Welby, maken de historische beslissing op een persconferentie bekend.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden