Eeuwig levenEngel Reinhoudt

Engel Reinhoudt (‘Een bolus bie de koffie’) vertolkte gevoelens in sappig Zeeuws

Engel Reinhoudt (1946-2020) was zanger en pleitbezorger voor de Zeeuwse cultuur en dialecten. Zijn gevoelige liedjes zijn te horen op uitvaarten en jubilea. Op 11 juli overleed hij in ’s Heerenhoek.

Peter de Waard
null Beeld

Met Bløf (Middelburg) en Racoon (Goes) heeft Zeeland over zijn muzikale inbreng in Nederland niet veel te klagen. Daarnaast had de provincie met de minste inwoners zijn eigen troubadour met Engel Reinhoudt die optrad met zelfgeschreven liedjes in een onvervalst Zeeuws dialect.

Het bekendst werd zijn nummer Een bolus bie de koffie, een nummer dat hij zo vaak moest zingen dat hij er bijna een hekel aan kreeg. ‘Het werd hem een beetje te carnavalesk met de videoclip en polonaise. Zo was mijn vader totaal niet. Hij maakte gevoelige vaak grappige liedjes’, zegt zijn dochter Jolijn. Bij zijn optredens wisselde hij de liedjes af met conferences en anekdotes die met de nodige zelfspot werden gebracht. Met het nummer Vremd Volk won hij het nationaal songfestival in dialect.

Reinhoudt was ook op andere terreinen actief. Zo nam hij in 2000 het initiatief om het vergeten hervormde kerkje in het dorpje Ellewoudtsdijk op het zuidelijkste puntje van Zuid-Beveland nieuw leven in te blazen als cultureel centrum. Inmiddels is ’t kerkje van Ellesdiek, zoals Ellewoudtsdijk in het Zeeuws heet, een begrip.

Buitengewoon energiek

Secretaris Thijs van Damme van de stichting noemt Reinhoudt buitengewoon energiek. ‘Hij is de initiator geweest van de stichting en lang de drijvende kracht. Belangrijk was dat zijn inbreng altijd van hoogstaand niveau was als het ging om muziek, beeldende kunst en andere culturele uitingen.’

Engel Reinhoudt verloor zeven jaar geleden onverwacht zijn vrouw met wie hij drie kinderen had. Hij zou daarna een nieuwe relatie krijgen, maar ging ook sukkelen met zijn gezondheid. ‘Je kunt beter vragen wat hij niet had, hij mankeerde van alles, maar klaagde nooit’, vertelt Jolijn. Uiteindelijk overleed hij 11 juli in ’s Heerenhoek, waar hij al jaren woonde.

null Beeld

Reinhoudt werd geboren in een gezin van zes kinderen in Wolph­aartsdijk, 15 kilometer van ’s Heerenhoek. Zijn ouders hadden een bedrijfje met wat koeien, akkerbouw en fruit waar iedereen meehielp. Alle kinderen mochten wel studeren’, zegt Jolijn.

Engel ging naar de kweekschool. Hier pakte hij de muziek op en werd lid van de cabaretgroep. Hij ging zelf liedjes maken in het sappige Zuid-Bevelandse dialect waarmee hij was opgegroeid. ‘Zelf vond hij het repertoire aanvankelijk nogal boerig. Maar dat veranderde na een ontmoeting met de Vlaamse spreektaalzanger Willem Vermandere. Die vertelde hem dat je juist in het dialect de gevoelens zo mooi kon vertolken’, aldus Jolijn.

Boven en onder Westerschelde

Haar vader was een bescheiden, bijna verlegen man, maar dat veranderde als hij op een podium klom. Vaak trad hij alleen op met een gitaar, soms ook met de band Ambras uit Hulst waarmee hij meerdere cd’s maakte. Ambras-zanger Piet Scheerders: ‘Het was een confrontatie van boven en onder de Westerschelde. Engel kwam van boven uit een streek die dicht tegen de bijbelbelt aanligt. Wij kwamen uit het lossere katholieke Zeeuws-Vlaanderen. De dialecten en volksaarden zijn anders. Engel kon dat verbinden.’

Engel schreef ook kleine gedichtjes die vaak gebruikt worden tijdens uitvaarten of jubilea. Verder vertaalde hij de Nijntje-boekjes in het Zeeuws. Een verhalenboek zal later dit jaar postuum van hem verschijnen. Jolijn zegt dat haar vader voor zijn vrienden en familie een rustige en zeer betrokken man was die altijd voor iedereen klaarstond.

Eind vorig jaar ontving hij tijdens een groots eerbetoon in ’t kerkje van Elsediek nog de Goessche Diep Fondsprijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden