En weer strooit Michelin met de sterren

De Rode Gids is gul, maar de verwachte nieuwe derde ster blijft uit...

AMSTERDAM Nederland heeft er twaalf gastronomische sterren bij. In de Rode Gids van Michelin die dinsdag is gepresenteerd, hebben elf restaurants een eerste ster gekregen. Restaurant Boreas in Heeze kreeg een tweede ster. Een nieuwe derde ster, waarover geruchten de ronde deden, bleef uit.

De wellicht meest verassende nieuwe ster ging naar Le Restaurant van chef-kok Jan de Wit in Amsterdam. De Wit had jarenlang een toprestaurant (twee sterren) in Vreeland, ging met pensioen, maar begon vorig jaar toch opnieuw met een huiskamerrestaurant in de Pijp. Volgens Michelin is De Wit, die overdonderd reageerde op het nieuws, het koken nog niet verleerd.

Drie sterren vervielen. Een ervan is In de’n Dillegaard in Nuth. Dat kwam niet als een verrassing. Chef-kok Michèl Kagenaar nam begin dit jaar publiekelijk afstand van zijn ster en begon een eenvoudiger formule: Eten bij Michèl. Ook ’t Veerhuis in Wolphaartsdijk, dat zijn chef zag vertrekken, verloor zijn ster. De chef-kok van ’t Raethuys in Wateringen begon een nieuw restaurant in Rijswijk (Niven) en nam zijn ster mee.

Tegenvallers zijn er voor restaurants Beluga in Maastricht en Inter Scaldes in Kruiningen. Zij werden getipt voor een derde ster. Die blijft nu voorbehouden aan de Librije in Zwolle en Oud Sluis in Sluis.

Michelin is de laatste jaren gul voor Nederland. Vorig jaar kwamen er vijftien nieuwe sterren bij. Nederland telt nu 91 sterzaken: twee met drie sterren, veertien met twee en 75 met een.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden