Dit ben ikEmre Berk Türker

Emre Berk (7) staat graag in het middelpunt van de aandacht

Emre Berk Türker in zijn slaapkamer. Beeld Adriaan van der Ploeg
Emre Berk Türker in zijn slaapkamer.Beeld Adriaan van der Ploeg

Elke week een portret van een kind in haar of zijn slaapkamer. Vandaag: Emre Berk Türker (7). Emre Berk heeft een spraakstoornis. De vragen zijn daarom – met hoge uitzondering – niet beantwoord door hemzelf, maar door zijn ouders.

Emre Berk (7) woont samen met zijn moeder Zinner (34) en vader Salih (39) in Amsterdam.

Sinds vorige week zondag heeft hij er een broertje bij gekregen: Berkay. Emre keek erg uit naar het moment dat de baby zou komen. Het liefst zou hij het wiegje in zijn eigen kamer zetten. ‘Hij is zorgzaam’, zegt Salih. ‘Dat merk ik goed. Met kinderen die kleiner zijn is hij ook heel rustig.’ Dat zegt wat, want Emre is heel actief. Het liefst gaat hij elke dag naar judo. Ook zwemmen of hardlopen doet hij graag. Hij wilde daarom graag in zijn hardloopkleding op de foto. In december rende hij anderhalve kilometer tijdens de Twiskemolenloop in Landsmeer.

Emre is ook een fietser. Met zijn ouders fietst hij graag naar de wijk IJburg waar ze vervolgens gaan lunchen bij een buffet. ‘Het liefst eet hij daar patat en broodjes met chocoladepasta’, zegt Zinner. Thuis ontbijt hij graag met tosti’s. Of pannekoeken. Hij gaat graag naar zijn oma in Amsterdam, want die maakt veel lekker eten klaar terwijl Emre televisie kijkt. Iets wat thuis niet kan, want daar hebben ze geen tv of Nintendo Wii om Mario op te spelen. Als het lekker weer is gaat Emre met zijn oma op visite bij de buren of samen naar de speeltuin.

Emre zit op een speciale school, waar zijn favoriete vak gym is. Als zijn klas gaat voetballen is hij het liefst keeper. Hij staat graag in het middelpunt van de aandacht. Daar geniet Emre van, volgens zijn moeder. Nu de scholen dicht zijn, proberen zijn ouders hem thuis door te laten leren. Nu er geen schoolritme meer is, vindt Emre dat lastig. Liever gaat hij extra vaak fietsen met zijn vader.

Thuis speelt hij graag met zijn robothuisdieren: twee poezen en een hond. Ze hebben geen naam. Daarnaast tekent en knutselt hij graag. Hij heeft inmiddels een schilderij van een panda, een tekening van twee olifanten en geknutselde raketten in zijn oeuvre. Toch is Emre het trotst op zijn haar. Hij heeft inmiddels gel ontdekt, zegt zijn moeder: ‘Als ik ’s ochtends niet oplet zit zijn hele hand in de pot. Dan mag ik zijn haar niet meer aanraken. Hij denkt steeds meer aan zijn uiterlijk.’ Emre wil bijvoorbeeld per se zijn favoriete schoenen aan, zijn Timberland laarzen. Het liefst draagt hij daarbij een trui met een hamburger erop.

Hij gaat graag met zijn ouders naar de supermarkt of Action, waar hij van zijn zakgeld verf, kwasten en snoepjes mag kopen. Maar het blijst wordt Emre van vakantie. Afgelopen december zijn ze naar Turkije geweest. Zinner: ‘Emre wachtte elke dag tot het zou gaan sneeuwen. Toen het eindelijk zover was, speelde hij de hele dag buiten.’ Nog een paar maanden school, en dan is het zomervakantie. ‘Hij heeft zijn tas met zijn zwembroek, zwemband en zonnebril al ingepakt voor als het zover is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden