Eindhoven wil coffeeshops wiet laten telen

EINDHOVEN - Burgemeester Rob van Gijzel wil de Eindhovense coffeeshops op termijn omvormen tot clubs die namens en voor hun klanten (leden) wiet telen. Van Gijzel heeft dat woensdag gezegd bij de aankondiging van maatregelen voor een proef die de transparantie bij coffeeshops moet verbeteren.

ANP
© anp Beeld
© anp

Justitie gedoogt op dit moment de teelt van vijf plantjes voor eigen gebruik. Burgemeester Van Gijzel meent dat coffeeshopclubs als collectief het recht hebben om namens de leden het veelvoud van die plantjes te telen en de opbrengst te verkopen.

Lijn kabinet
Het idee van de burgemeester ligt in de lijn van het nieuwe kabinet om coffeeshops te veranderen in besloten clubs voor alleen meerderjarige Nederlanders, zegt de burgemeester.

Eindhoven is een van de tien gemeenten die meedoet aan verschillende proeven onder leiding van de rijksoverheid. Eindhoven ontvangt daarvoor bijna 650.000 subsidie. De proef in Eindhoven begint op zijn vroegst op 1 januari 2011 en concentreert zich als enige op de achterdeur en de criminele connecties van een 'stevig deel' van de Eindhovense coffeeshophouders.

Pasjessysteem
De eerste maatregelen die de burgemeester woensdag voorstelde, zijn een verbod op contante betaling, de invoering van een pasjessysteem, aanbesteding van vergunningen aan ondernemers die goed gedrag kunnen aantonen en beperkte verkoop van maximaal drie gram aan jeugdige gebruikers.

In ruil voor de strengere eisen wil Eindhoven bij betrouwbare coffeeshops een handelsvoorraad van 1000 gram toestaan, twee keer meer dan nu is geregeld. De burgemeester wil over zijn plannen in overleg met het college van procureurs-generaal.

De gemeenteraad van Eindhoven vergadert op 23 november over het plan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden