Eindhoven en Tilburg runnen eigen 'inlichtingendienst'

Eindhoven en Tilburg gaan met eigen inlichtingenmedewerkers de strijd aan met criminelen. De gemeenten analyseren zelf politiegegevens, zo schrijft dagblad Trouw vandaag.

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven.Beeld anp

In beide steden zijn ambtenaren vrijgemaakt om politiedata over criminaliteit te analyseren. Deze inlichtingen-medewerkers trekken aan de bel bij opvallende ontwikkelingen, zoals een inbraakgolf. In Eindhoven gaat het bijvoorbeeld om drie medewerkers (de 'cluster intelligence') die de informatie van de politie analyseren en combineren met wat de gemeente zelf weet over een buurt, straat of pand. De drie zagen bijvoorbeeld vorig jaar een inbraakgolf in een deel van de stad. Daarop werden preventieavonden georganiseerd en nam het aantal inbraken weer af.

Politiegegevens zijn beschermd, en mogen niet zomaar aan een gemeente worden verstrekt vanwege de privacy van verdachten. Eindhoven krijgt nu op incidentele basis of via convenanten geanonimiseerde informatie van de politie. De gemeente wil dat de uitwisseling structureel wordt en lobbyt daarvoor in Den Haag, namens de vijf grote steden in Brabant.

Niet altijd effectief
'De opsporingscapaciteit van het OM is beperkt en niet altijd even effectief', zegt de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel in de krant. 'Wij hebben een andere kijk (dan het Openbaar Ministerie, red.). Wij zitten meer op het voorkomen. En dat kunnen we beter met meer kennis.' Hij wil de informatie ook gaan gebruiken voor het jeugdbeleid.

Volgens een woordvoerder van minister Opstelten staat de bewindsman positief tegenover samenwerking met de gemeenten, maar is er tot nu toe nog geen aanleiding om de regels rondom data-uitwisseling aan te passen. 'Er is nu al veel mogelijk en we werken al samen via bijvoorbeeld het Regionaal Inlichtingen en Expertise Centrum. Als de gemeenten meer willen zijn we altijd bereid daar naar te kijken, binnen de kaders van de wet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden