Eindelijk mag gamer auto’s aan barrels rijden

Dat was nou pech. Tegen de tijd dat Playlogic, Nederlands grootste gamesuitgever, zijn pièce de resistance voor de Xbox had voltooid, had Microsoft al een opvolger voor zijn eerste spelcomputer gepresenteerd....

Gelukkig gaat er zelden iets verloren in de gamesindustrie. Het werk dat was gestoken in Xyanide kon worden aangewend voor versies voor Sony’s draagbare spelcomputer, de PSP, en voor de ‘oude’ PlayStation 2. Aan de opzet is weinig veranderd. De speler bestuurt een ruimtescheepje dat een oneindige vloot van vijandige ruimtevaarttuigen aan stukken moet schieten, terwijl hij planeten, sterren en kosmisch bermafval ontwijkt.

Xyanide Resurrection past in een lange traditie. In gokhalen stonden vroeger speelautomaten waarin ruimteschepen in een platgeslagen heelal van links naar rechts vlogen, terwijl van de rechterzijde voortdurend nieuwe gevaren het beeld in rolden. Playlogic voegde aan dit spel van de oude school de derde dimensie van diepte toe. Het resultaat is een wat ongepolijst schietfestijn voor de liefhebbers van het genre. Te koop voor een budgetprijs.

Anders dan bij de Xbox verschijnen er voor de PlayStation 2 nog steeds nieuwe, originele games. Een markt met 120 miljoen potentiële kopers is niet te versmaden. God of War II komt alleen uit op de PlayStation 2 en laat zien hoeveel leven er nog zit in deze zeven jaar oude spelcomputer.

God of War II is het vervolg op een spel dat in 2005 voor velen de titel van het jaar was. Opnieuw kruipen we in de huid van Kratos, een Spartaanse krijger die het heeft geschopt tot god van de oorlog. Als zijn metgezellen op de Olympus genoeg krijgen van zijn niemand ontziende oorlogen op aarde, spannen ze tegen hem samen. God of War II is een lust voor het oog en het oor.

Een genre spellen dat vaak als meetlat dient voor de technische spierballen van nieuwe spelcomputers is de realistische autoracer. Zo ook Colin McRae DiRT, de zevende titel (voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc) in de reeks waaraan de Schotse coureur McRae sinds 1998 zijn naam leende. McRae kwam zondag om het leven bij een helikoptercrash.

Alles wat de laatste jaren aan verfijning is bedacht voor autogames is in deze productie van Codemasters terug te vinden. Het zonlicht dat door de vuile voorruit over het dashboard glijdt, de knakkende grassprietjes als een Subaru Impreza uit de bocht vliegt.

Een pijnpuntje bij realistische autoracers is altijd geweest dat fabrikanten niet graag hun lievelingen aan barrels zien gereden. Hun auto’s moesten wel blijven doorrijden in een spel. Codemasters heeft de automakers kennelijk kunnen overhalen. De stukken blik vliegen in het rond.

Peter van Ammelrooy

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden