ColumnCaspar Loopt

Eeuwenlang lagen hier slikken, totdat ook dit stukje natuur werd ingepolderd

null Beeld
Beeld

Aflevering 274: in de Leenheerenpolder lag natuur­herstel voor de hand. Na twintig jaar kan het werk beginnen.

Vereniging Hoekschewaards Landschap. Mede dankzij de vasthoudendheid van deze vereniging gaat er hier in de komende jaren iets bijzonders gebeuren: de ontpoldering van de Leenheerenpolder, die grenst aan de Korendijksche Slikken. Zo ontstaat er een groot aaneengesloten natuurgebied waarin de getijdenwerking in het Spui een belangrijke rol speelt. Een landschap van slikken, ruigten en zoomen, kilometers lang, vanaf Goudswaard tot aan het Haringvliet. Dit beoogde natuurherstel ligt hier voor de hand. In het Spui, de verbinding tussen de Oude Maas en het Haringvliet, is er nog sprake van een flinke ‘getijdenslag’. Eeuwenlang lagen hier slikken, onderhevig aan eb en vloed, totdat ook dit stukje natuur werd ingepolderd.

Als er ergens kansen zijn, dan is het hier. In de ­jaren negentig was het plan om een natuurketen te maken langs het water, vanaf de Biesbosch tot aan de monding van de Rijn en de Maas. Het zwaartepunt van het natuurherstel zou hier komen te liggen, in de Spuimonding en in het Haringvliet. De ontpoldering van de Leenheerenpolder was daarvoor essentieel.

Natuurplan ‘Leven in de brouwerij’, aan het Spui Beeld Caspar Janssen
Natuurplan ‘Leven in de brouwerij’, aan het SpuiBeeld Caspar Janssen

Het ging niet zonder slag of stoot. Negen jaar werd er over gesproken. Martijn Verweijen herinnert zich emoties, tranen, slaande deuren tijdens de gesprekken met boeren en grondeigenaren. Pas in 2009 kon het Rijk de grond aankopen. Er kwam een plan, waarin rekening werd gehouden met wensen van bewoners; een deel van het gebied zou relatief droog blijven. Er was grote eensgezindheid.

En toen kwam staatssecretaris Henk Bleker. Hij wilde de Leenheerenpolder de status van Europese topnatuur ontnemen en de ontpolderingen schrappen. De Vereniging liet het er niet bij zitten. Vorig jaar kreeg ze gelijk bij het Europees Hof. Dit najaar, bijna twintig jaar later, kunnen Natuurmonumenten, het Wereld Natuur Fonds en de provincie aan het werk. Zo lang kan het duren in de polder, zeker in het geval van interventies van doldrieste politici. Maar, voorspellen Verweijen en Malta, dan krijg je wel een schitterend gebied, ideaal voor vogels, ­trekvissen en mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden