Eet meer!

Omdat jongeren de krant niet lezen, komen ze te overlijden. Want ze weten niet wat ze moeten eten. De gezamenlijke groente- en fruitproducenten sturen berichten de wereld in over de heilzame werking van groente en fruit....

Wouter Klootwijk

Maar omdat jongeren dit niet lezen, doen ze het niet.

Er is de groente- en fruittelers ook wel iets te verwijten. Vooral groene groente is niet aantrekkelijk. Geen geur, geen smaak. Smaken worden er juist uit wegveredeld en telers houden zich vooral bezig met uiterlijk en afmeting. En houdbaarheid. Juichend zijn ze over de ijsbergsla die wel tien dagen knapperig blijft onderin de koelkast. Maar ijsbergsla heeft geen smaak. Een glas voortreffelijk leidingwater smaakt beter.

De plastic baaltjes voorgesneden gemengde sla in de supermarkt zijn kleurrijk, maar elke kleur smaakt eender; naar net niks.

Vorige week merkten we op dat alleen al het toevoegen van een handje kleingesneden paardebloemblad aan zo'n bak gemengde sloomte opeens van sla een feest maakt. Een sliertje kool erdoor kan ook. In Nederland wordt veel koolzaad geproduceerd, dat over de hele wereld wordt verkocht. In Broek op Langedijk in Noord-Holland worden de smakelijkste kolen geteeld, op proefvelden.

Een manier om een kool te testen op lekkerte is een koolsalade maken. Dat doet bijvoorbeeld een werknemer van kolenspecialist Bejo-zaden. Hij heeft grote lummels aan tafel. Jongeren! Af en toe zet de kolenman ze een bak koolsalade voor en observeert hij hun kaangedrag. Als ze vaker uit de bak scheppen en de salade schoon op gaat, is het een veelbelovende nieuwe koolsoort die de wereld gaat veroveren. Alleen Nederland niet, want hier let niemand op de smaak van kool.

Andere sla. Het voorjaar biedt veel jong groen uit middenberm en van slootkanten. Zo meteen is er weer zuring bijvoorbeeld. Koop botersla - de groene krop met vettig blad - en meng er blaadjes zuring door.

En wie veiliger denkt te eten uit onbespoten kwekerijen (we zijn van groente uit het wild vervreemd) kan waterkers als smaakplezier toevoegen aan de bak gemengde kleuren. De lezer die van onkruid weet voor in de sla, zou ons op ideeën kunnen brengen. Schrijf.

En het raadsel van vandaag: waarom verkopen Chinese supermarkten altijd waterkers? Bij de Chinees eet je het nooit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden