Eerste schadeschatting jaarwisseling: 9 miljoen euro

De schade door vuurwerk en vandalisme rond de jaarwisseling bedraagt ongeveer 9 miljoen euro. Het schadebeeld wijkt daarmee nauwelijks af van dat van vorig jaar. Dit blijkt uit de eerste schattingen van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars.

null Beeld anp
Beeld anp

De eerste schadecijfers betreffen alleen particuliere schade aan huizen, inboedel en auto's. Het werkelijke schadebedrag zal nog oplopen, omdat medische kosten en schades voor bedrijven en scholen nog niet bekend zijn. Ook is de schade aan overheidseigendommen niet meegerekend, aldus de koepelorganisatie van verzekeraars donderdag.

Regen
De prognose is gebaseerd op de eerste indrukken van verzekeraars, waar verzekerden sinds oudejaarsdag digitaal en via callcentra claims indienen. Net als vorig jaar verliep de jaarwisseling in grote delen van Nederland regenachtig, waardoor veel feestvierders binnen bleven of slechts kort op straat waren. Dat zorgde voor minder vuurwerkschade en vandalisme.

De claims betreffen zowel relatief kleine schades als gevolg van ongelukjes in en om het huis, maar ook grote schades zoals zwaar beschadigde auto's en daken en gevels, vaak als gevolg van zwaar vuurwerk.

Beperkt deel
Het Verbond benadrukt dat de schadelast voor opstal-, inboedel- en autoverzekeringen maar een beperkt deel van de nieuwjaarsschade is. Ook de medische kosten zullen fors in de papieren lopen. Hoewel het positief is dat de nieuwjaarsschade niet stijgt, blijft het Verbond aandringen op een harde aanpak van de vandalen.

'Bij het afsteken van vuurwerk kan er altijd iets misgaan en voor een ongelukje heb je een verzekering. Het plegen van opzettelijke vernielingen valt echter niet te tolereren', aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond. 'In overleg met justitie willen we waar mogelijk dit soort schade verhalen op de daders.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden