Een schokvaste generatie

JE HOORT tegenwoordig bijna nooit meer dat iemand ergens door geschokt is. Vroeger was dat anders. Toen konden de mensen kennelijk niet zoveel hebben en waren snel van hun stuk te brengen....

LIESBETH WYTZES

Dat mensen zo geschokt zijn door iets nieuws in de kunst dat ze het kunstwerk in kwestie met eieren bekogelen, of na de première van een nieuw muziekstuk de componist te lijf gaan omdat ze zich tot in het diepst van hun ziel gekwetst voelen, is iets onvoorstelbaars geworden.

De huidige tijdgeest laat zich het best omschrijven als schokvast: en wie zich misschien wel eens een beetje geschokt voelt, past er wel voor op dat te laten merken.

Alleen onnozele sukkels geven nog toe dat ze ergens door geschokt zijn: het is een teken van enorme beschaving, savoir vivre en wereldwijsheid om ten eerste nergens door geschokt te worden en daar bovendien nog prat op te gaan ook.

Wie zich nog ergens door van zijn stuk laat brengen, weet niet hoe de wereld in elkaar steekt.

Zo zit de natie, de tanden op elkaar, naar gruwelijke programma's als Seks voor de Buch te kijken. Het is even doorzetten, maar geschokt door een homoseksuele boerenzoon die zich in de hooimijt laat pakken door een gelijkgezinde stalknecht? Welnee.

Een brave huismoeder die zich door twee heren in de sandwich laat nemen? Nou en. Het is even doorbijten, maar schokkend? Daar is meer voor nodig! Gelukkig is er altijd meer.

Wie dat ouderwetse gevoel van verbijstering weer eens wil meemaken, zou de kracht moeten verzamelen om het jongerenblad Break Out te kopen en te lezen. Het is bestemd voor kinderen in de prepuberale leeftijd en het schijnt in groep acht enorm populair te zijn.

Wie Break Out inziet - het is amper te lezen - beseft dat de jeugd maar in twee dingen geïnteresseerd is: popidolen en seks. Die pubers moeten vooral niet overschat worden, dus laten we het simpel houden.

De artikeltjes over popsterretjes zijn onnozel genoeg, maar de aandacht die in dit tijdschrift aan seks wordt besteed, is ronduit shockerend. Dat is zo'n bijzondere ervaring dat de lezer het blad alleen maar dankbaar kan zijn.

In de rubriek Liefde en sex relaties (nu ook op tv!) staan 'vragen die niet iedereen durft te stellen.' Met zulke vragen hebben ze bij Break Out geen problemen. En terecht, want het zijn vragen waar veel twaalfjarigen mee zitten en niet de eenvoudigste om te beantwoorden.

Bijvoorbeeld: wat is Russisch neuken? Of: wat is een happy end? Lees het in de Break Out van 12 maart, op bladzij 26.

Of wat te doen als hij je vinger pardoes in zijn anus steekt? En: 16 en maagd - is dat wel normaal?

Wie wil weten welke 'tattoo' Janet Jackson bij haar 'private parts' heeft laten zetten: het zijn Micky en Minnie Mouse die een stevige wip maken!

Hoe gaat Madonna met haar vriendjes om? Ze verwisselt ze alsof het vuile slipjes zijn.

Terwijl allerlei nijvere bladenmakers in tijdschriften als J/M en Wat worden ze al groot zich het hoofd breken over een leuke, speelse manier van seksuele voorlichting geven, zitten die kinderen elkaar de Kama Sutra te leren en bevestigen fluitend cockringetjes om elkaars penisjes.

Zo groeit er een generatie op die halverwege de middelbare school alles al heeft meegemaakt, alles al heeft gedaan en gezien. Een schokvaste generatie.

Liesbeth Wytzes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden