DE BEWUSTE DIGIBETE BURGEROlaf Tempelman

Een rilling ging over mijn lijf: laat ik in godsnaam zorgen dat ik dit bericht niet per ongeluk doorstuur

null Beeld
Olaf Tempelman

In de tijd dat ik dacht dat ik kon tegenhouden dat mijn dochter met een smartphone door het leven zou gaan – voordat bleek dat een smartphone voor school ‘echt nodig’ was – pakte ze die van mij voor contact met vriendinnen. Makkelijk gedaan, want ik mis dat rotding nooit. Als gevolg daarvan zit mijn nummer nog steeds in diverse telefoons van meisjes van 12. Op WhatsApp zijn die meisjes vaak liefhebbers van statusberichten oftewel berichten die je in één keer aan al je contacten stuurt. Lilianne Ploumen ontdekte de merites ervan een paar jaar terug, toen ze een bericht dat alleen voor Lodewijk Asscher was bestemd per ongeluk als statusbericht verstuurde (‘Lo, we kunnen Postema niet overend houden’).

Ik kreeg een Engels statusbericht van mijn dochters vriendin Ana: ‘Post this and whoever sends you a red heart loves you. Purple heart would date you. A yellow heart thinks ur cute.’ Voor wie net als ik de wenkbrauwen fronst bij het woordje ‘ur’: dat staat bij Nederlandse 12-jarigen voor you are. ‘Wat bedoelt Anna met dit bericht?’, vroeg ik aan mijn dochter. ‘O, dat moet jij weer via de status aan al jouw contacten doorsturen en dan zie je van wie je rode, paarse en gele hartjes terugkrijgt.’

Ik keek even wie ‘al mijn contacten’ op WhatsApp zijn: wat collega’s, de tandarts, vaders en moeders van meisjes in mijn dochters voetbalteam. Ineens zag ik het gezicht van Lilianne Ploumen voor me toen ze zich publiekelijk moest verantwoorden voor haar statusbericht aan Lo. Er ging een analoge rilling door me heen. Laat ik in godsnaam zorgen dat ik dit bericht niet per ongeluk aan mijn digibete vingers doorstuur! Ik ben maar één veegbeweging verwijderd van een geel hart van de tandarts en een paars hart van precies die voetbalmoeder van wie ik, nou ja, liever geen paars hart wil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden