Het Eeuwige LevenClifton Giersthove (1973-2020)

Een popster die net zo lief logo’s ontwierp

Muziek was zijn passie, maar Clifton Giersthove verdiende zijn brood ook als technisch tekenaar, als ontwerper van logo’s en met het bouwen van websites.

Peter de Waard
R&b-formatie Roméo met Clifton Giersthove (tweede van rechts). Beeld ANP
R&b-formatie Roméo met Clifton Giersthove (tweede van rechts).Beeld ANP

‘Ik zag hem als mijn oudere broer’, zegt Milton Wijngaarde met wie hij in 1994 in Rotterdam de r&b-formatie Roméo oprichtte. ‘Clifton Giersthove onderkende mijn talent en nam mij onder zijn hoede. Samen hebben we grote successen gehad. Nadat Roméo was opgeheven verloren we elkaar uit het oog, maar we bleven bevriend. En als hij dan ineens overlijdt komt dat snoeihard aan.’

Roméo bestond van 1994 tot 2004. Behalve oprichters Giersthove en Wijngaarde maakte ook de tweeling Julian en Spencer Barry daar deel van uit. Eind jaren negentig had de groep top-10-hits met de nummers Coming Home en Secret Love. Ook zong de groep liedjes voor de jeugdfilm Abeltje – het door Henny Vrienten en de gebroeders Bolland geschreven nummer Flying – en de Britse film Superstition – het door John Ewbank geschreven When she smiles. ‘In 2004 was de magie uitgewerkt’, zegt Wijngaarde. Giersthove koos daarna bewust voor een verder leven achter de schermen. ‘Muziek bleef zijn grote liefde. Altijd liep hij met een koptelefoon op’, aldus zijn zus Cherryl Giersthove. In 2006 maakte hij nog een rap over luchtvervuiling door vlieg-, weg- en vaarverkeer voor het milieucentrum onder de titel Rotterdam heeft lucht nodig. Hij werd maar 47 jaar. ‘Wij werden op 1 mei gebeld en er werd doorgegeven dat Clifton opgenomen was in het Erasmus MC op de ic. Hij had een hersenbloeding en was niet meer aanspreekbaar. Omdat hij vrij jong was, hebben de specialisten alles geprobeerd, maar het mocht niet baten. Op 8 mei 2020 werd hij ontkoppeld, hij was al eerder nierdonor voor onze oudste broer, dus hebben wij besloten zijn tweede nier ook te doneren.’

Clifton Giersthove werd geboren in Paramaribo. Twee jaar later verhuisde het gezin van zes kinderen naar de wijk Hoogvliet in Rotterdam. Hier werd zijn tekentalent ontdekt. Hij volgde een hbo-opleiding communicatie en multimedia-design. Daarna werd hij grafisch ontwerper en technisch tekenaar.

Muziek was een andere passie. Hij ontwikkelde zich in de jaren tachtig tot rapper onder de naam Musical Messenger. In de ­rapscene rondom de clubs Baroeg en De Dam ontmoette hij de vijf jaar jongere danser en drummer Milton Wijngaarde in wie hij een zangtalent ontdekte.

In de muziekschool aan de Pieter de Hoochweg in Rotterdam-West werd Roméo opgericht met de tweeling Barry. Uiteindelijk wilde platenmaatschappij Dureco het wel proberen. De eerste single Always fall for love flopte. Maar de tweede Coming Home bereikte in 1998 de tweede plek in de top-40.

Roméo werd al gauw gebombardeerd tot de grootste Nederlandse sensatie. Na het succes van Coming Home en Secret Love werd Roméo een grote internationale carrière toegedicht. De groep moest de VS kunnen veroveren. Producenten die met Madonna, Michael Jackson, Backstreet Boys en Britney Spears hadden gewerkt, gingen nu voor Roméo aan de slag.

Maar de internationale doorbraak bleef uit. Wel verschoof het genre meer van r&b naar pop, hoewel Milton Wijngaarde het onderscheid helemaal niet zo ziet. ‘We waren op voorhand al door onze kleur in de r&b gezet, maar eigenlijk vond ik Roméo al vanaf het begin een popband.’

Hij noemt Giersthove een zeer bescheiden jongen die niet graag op de voorgrond trad. Hij ontwikkelde zich na 2004 tot websitebouwer en maakte logo’s voor onder meer Unilever.

Relaties had hij niet. ‘Zijn liefdesleven is zelfs voor ons een groot vraagteken gebleven’, zegt zijn zus Cherryl. ‘Als hij ergens mee getrouwd was, moet dat toch de muziek zijn geweest.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden