Een mooie formule: bijdetijds én nonchalant

Het meisje achter de balie neemt de telefoon op met Hotel Vie, maar gewoon Vee, op z'n Hollands, is ook best....

Nicoline Baartman

Hartje stad, temidden van jolijt en straatrumoer, is anders. Maar daar staat genoeg tegenover. Toen een jaar of zes geleden de ene generatie de andere opvolgde, ging dat gepaard met een rigoureuze restyling. Het bruine, gezellige maakte plaats voor een interieur dat uitgesproken bijdetijds en een beetje nonchalant is. Een open haard opgetrokken uit kiezelstenen in de lobby. En een knoeperd van een paarse sofa. Een kamerbrede bank met ronde koeienpoefjes in de eetkamer. En een witte boekenkast waaruit je je boterhammen plukt. Dat werk.

Die lobby en eetkamer zijn bouwkundig elkaars spiegelbeeld: oorspronkelijk de woonkamers van nummer 40 en nummer 42. Hotel V is een fusie van twee beneden- en bovenhuizen, die zijn doorgebroken tot één kruipdoor sluipdoor labyrint van gangen en trappen naar de 24 kamers, waar je onherroepelijk in vast zou lopen als niet continu met een pijl de weg naar de receptie werd gewezen.

De voorgevel - vier lila voordeuren naast elkaar en daarboven een koel, simpel beletterd gevelteken met de naam van het hotel - laat er meteen geen twijfel over bestaan: hier zitten mensen die jou kunnen vertellen wat hot en leuk is in de stad. Dat je door het linkerraam vanaf de straat het haardvuur kunt zien branden, helpt alleen maar mee.

Uit spijkerbroek en zwart T-shirt met 'V crew' erop ('stay@hotelv.nl' op de rug) bestaat het bedrijfsuniform; het personeel ziet eruit als roadies - alsjeblieft geen poeha. Kom je eindelijk rond middernacht binnen om in te checken, zegt de baliemedewerkster hartelijk: 'Ik begon me al zorgen te maken.'

Kijk, dat is een ontvangst. Je wordt niet alleen verwacht, er wordt op je gewacht. Bijna een reden om alsnog dat flesje champagne à 20 euro, dat standaard onder de aandacht wordt gebracht in de reserveringsbevestiging per email ('Wilt u uzelf verwennen...'), te laten aanrukken. Maar de dag is lang genoeg geweest. En ook kamer 304 heeft een badkamer (beetje schimmel op de muur) met douche en waterkraan; veel beter voor de dorst.

Die kamer - zilverbehang achter het bed, zilveren zitzak in de hoek, kussens van nepbont op het bed, voor de rest veel wit - is bescheiden, qua omvang en aankleding. Prettig trouwens, een hotelkamer waar eens niet de verwarming op volle sterkte staat te loeien. Gauw onder de wol dus. Prinsheerlijk op drie hoog met uitzicht op de Wolkenkrabber, dankzij de doorzichtige gordijnen. Eerst is er nog vaag het geluid van passerende trams (de ramen zijn goed geïsoleerd), dan valt in Hotel V de stad stil.

In het najaar krijgt V uitbreiding; aan het Frederiksplein in Amsterdam wordt een tweede vestiging met 48 kamers geopend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden