ColumnArnon Grunberg

Een kind is altijd wel ergens goed voor

T. wil met P. en Arnon een restaurant beginnen. Arnon moest het maar bij schrijven houden.

P. had me bij haar thuis op de Upper West Side uitgenodigd voor een bord pasta. Ik had een fles champagne rosé gekocht, want de mens moet worden opgevrolijkt en soms helpt het voor de hand liggende. Onze gemeenschappelijke vriend T. zou er ook zijn. Hij is vader van een 6-jarig jongetje, maar de weemoed dreigt hem regelmatig te overvallen. Tegenwoordig doet hij telefonische vertalingen. Er ligt bijvoorbeeld een Italiaan in een ziekenhuis in Amerika die geen woord Engels spreekt, dan bellen ze T. op. Af en toe heeft hij ook met suïcidale personen te maken. T. vertelde: ‘Dan zeggen ze bijvoorbeeld: ‘Vertaler, kunt u aan mevrouw vragen of ze het weer zou doen?’ Dan stel ik de vraag en dan ik zeg ik tegen de dokter: ‘Ja, mevrouw zou het weer doen.’ Een keer antwoordde de dokter: ‘Verdomme, ik wist het.’’

De naam Kavanaugh viel gelukkig de hele avond niet. Men moet zich niet afsluiten van de politiek, maar het moet ook geen verslaving worden.

Toen de mensen die genoeg hadden van het leven en het Engels niet machtig waren, waren afgehandeld, vertelde T. dat zijn vrouw had gezegd dat hij een minnares moest nemen, maar hij durfde niet.

De champagne was bijna op, lichte dronkenschap had ingezet. T. zei: ‘Als we geen kind hadden waren mijn vrouw en ik niet meer samen.’

‘Een kind is altijd wel ergens goed voor’, mompelde ik.

Toen zei T.: ‘Willen jullie met mij een restaurant beginnen?’

P. had een restaurant gehad en mijn droom om een eigen restaurant te hebben was vervaagd. Het moest nu maar bij schrijven blijven.

‘Ik kan toch niet mijn hele leven de woorden van zelfmoordenaars blijven vertalen?’, verzuchtte T.

Waarop P. antwoordde: ‘Neem nou eerst een minnares, dan kun je daarna altijd nog een restaurant beginnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden