Een jaar later

Is het een goed teken dat Nederlandse kranten, zoals onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam beweren, na de moord op Theo van Gogh niet negatiever over moslims lijken te zijn gaan schrijven dan daarvóór?...

Ik druk me voorzichtig uit, omdat ik de resultaten van dattype onderzoek nooit helemaal vertrouw.

Zoals bekend wordt in de desbetreffende discipline vaak eenhoop afgeturfd, wat op zichzelf natuurlijk weinig verklaart. OverMohammed B. bijvoorbeeld is in het afgelopen jaar naar schattingeen keer of duizend opgeschreven dat hij ontzettend goed wasgeïntegreerd in onze samenleving, en dat hij naar Nederlandsenormen heel hoog was opgeleid. Als je dat bij mekaar optelt, enje evalueert de bijvoeglijke naamwoorden, kan over zo iemand, hoemoordzuchtig hij ook is, toch een enigszins positief beeldontstaan.

We hebben bovendien een nette pers. Fortuyn heeft weliswaarverkondigd dat politieke correctheid verkeerd is en dat je moetenzeggen wat je denkt (benoemen!), maar over roetmoppen, luieTurken of kut-Marokkanen lees je alleen als Rob Oudkerk wordtgeciteerd. In de berichtgeving over de mohammedaanse medemens komje ook zelden kwalificaties tegen als 'vuile rotmoslim', of 'aldie islamieten zijn fascisten', of 'Samir A. met z'n brutalegangsterkop'.

Verder dan geitenneukers is een journalist nooit gekomen.En nadat we met elkaar hadden afgesproken dat de schrijver inkwestie in het wij-zij-koninkrijk eigenlijk de rol van hofnarspeelde, vond zelfs Balkenende dat het woord, mede gelet op hetgrote goed van de vrijheid van meningsuiting, door de beugel kon.Zeker toen de schrijver ook nog dood ging.

Maar stel dat ze aan de Universiteit van Amsterdam dekrantenwaarheid even exact hebben kunnen bepalen als je met eenwaterpas kunt meten of een schilderij recht hangt - is het dangunstig dat het resultaat 'niet negatief' blijkt? Of hadden weals pers beter een beetje scheef kunnen hangen?

Het antwoord op de vraag hangt sterk af van de partij waarje toe behoort. Er is de boel-bij-mekaar-houd-partij waarvan hetleiderschap meestal in de schoenen wordt geschoven van deburgemeester van Amsterdam. En er is de fundamentalistischefactie die van geen compromis wil weten en die, mirabile dictu,wordt aangevoerd door de drie topallochtonen van het huidigeNederland: Afshin Ellian, Sylvain Ephimenco en Ayaan Hirsi Ali.

De eerste groep - bang, schijtebroekerig, Hollands - denkt:we zitten met een miljoen geitenneukers in ons midden, dus wekunnen beter een beetje inschikken en die mensen hun rare ganglaten gaan, anders komt er misschien rassengedonder van, en daarhebben we Nelson Mandela niet al die jaren voor liefgehad.

Wat de tweede groep precies met dat miljoen wil, is niethelemaal duidelijk. Ze hebben zelf een tikje van Allahs molenmeegekregen, dus ze weten hoe erg, hoe intolerant, hoeondemocratisch en hoe crimineel het is. Maar wat moet je met datmiljoen? Opsluiten? Kerstenen? Over een grens zetten? Bangermaken dan Samir A. voorlopig lijkt te willen worden?

In het jaar sinds de moord op Theo van Gogh is er ietseigenaardigs gebeurd. We zijn uiteraard alerter geworden. Dus alstwee in witte jurken gehulde malloten zónder verdacht pakje, inde trein uit Frankfurt samen in het toilet kruipen, leggen weheel het raderwerk stil.

Maar de oorlog die vorig jaar volgens Zalm uitbrak, werdallengs de burgeroorlog tussen de boelbijmekaarders en de zuivereradicalen.

Ik zag in Buitenhof Hirsi Ali tegenover Cohen zitten ende burgemeester alvast een beetje vals in staat van beschuldigingstellen omdat hij de bezoekers van de herdenking van vanavondwaarschijnlijk niet voldoende zou beschermen. En ik betraptemezelf als oudere Amsterdammer met een redelijk geheugen op eenantiek sentiment. Ik dacht: rotmeid, blijf met je rotpoten vanonze rotcohen af.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden