Een gigantisch Haags herenhuis met een roerige geschiedenis

Van zelfgemaakt tot duur design, van popart tot Italiaanse kitsch. In het grote herenhuis van Ton Hoogerwerf en Ton Buys kun je zelf kiezen welke sfeer je om je heen wilt hebben.

Wie?

Ton Hoogerwerf en Ton Buys

Wat doen ze?

Hoogerwerf is (onder de naam Ton of Holland) kunstenaar, (tentoonstellings)ontwerper en docent, Buys is gepensioneerd jurist.

Waar?

Een herenhuis uit 1885 in het Haagse Zeeheldenkwartier.

Je woont al meer dan veertig jaar in dit huis.

Ton Hoogerwerf: 'Ik ben hier in mijn studententijd komen wonen en ben nooit meer weggegaan. Toen ik eind jaren zeventig in het Zeeheldenkwartier kwam, was het een doffe ellende. Nu is het ultrahip, met allerlei winkels en koffietentjes. De buurt wordt ook wel de vijftienminutenwijk genoemd, omdat je vanaf hier overal in een kwartier kunt zijn: het centrum, de snelweg, de zee en alle stations.'

Heb je veel aan het huis moeten doen?

'Ontzettend veel. Het is een gigantisch herenhuis uit 1885 en het kent een roerige geschiedenis. Hier zat het in de oorlog omstreden Hollandsch Nieuwsbureau, daarna zat de Dienst Motorrijtuigenbelasting erin en vervolgens werd het een woongroep. Door het verloop van eigenaren was het pand erg verwaarloosd. We hebben veel geïnvesteerd om het op te knappen. In de hal hebben we op de muren bouwbehang bevestigd en er hangt een kroonluchter van bouwhelmen. Onder het motto: er wordt hier altijd verbouwd.'

Het interieur is een mix van design en klassiek.

'Mijn ouders hebben altijd moderne interieurs gehad en veranderden met de stijlperioden mee. Ik ben het tiende kind uit een groot gezin en toen ik op mijn 15de een eigen kamer kreeg, heb ik die meteen heel antiekerig ingericht. Ons huis is nu een mix van stijlperioden en dus eigenlijk één grote eclectische rotzooi.'

In woonprogramma's wordt tegenwoordig alles grijs geschilderd en zelfs tuinen worden grijs betegeld.

'Maar ik word vrolijk van kleur. Ik heb soms moeite met het leven, daarom heb ik thuis een prettige omgeving gecreëerd. Sommige kamers zijn rustiger dan andere. We hebben zes eethoeken - het is eigenlijk belachelijk, maar zo kun je bepalen in wat voor sfeer je wilt plaatsnemen. Soms heb je kleur nodig, soms rust en soms wil je in de tuin eten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden