Een club met sterren én kinderopvang

De zondagavond zal nooit meer hetzelfde zijn. Als het tenminste aan de acteurs Dirk Zeelenberg en Erik Arens ligt. Het duo opende gisteren voor de eerste keer na de zomer de deuren van De Club....

RONALD OCKHUYSEN

De Club is door Zeelenberg en Arens in het leven geroepen als antwoord op het grauwe slot van het weekeinde. Vorig jaar begonnen ze ermee, op een even simpele als doeltreffende manier: ze sloten een overeenkomst met een zaaleigenaar. Vertelden aan collega's en vrienden over hun feesten. En maakten afspraken met enkele koks en disc-jockeys als Jasper Krabbé en Mighty Cloud of Joy.

Het resultaat mag er zijn: over De Club wordt in en buiten Amsterdam met respect gesproken. De muziek ('geen house') en de optredens bezorgen de bezoeker op zondagavond de saturday night fever.

In De Club danst Katja Schuurman haar muisarm weg.

Hugo Metsers III doet er alsof hij Marvin Gaye is.

Fréderique Huydts, Ellen ten Damme en Huub Stapel zetten er een keel op alsof zij Guns 'n Roses-voorganger Axl Rose zelf zijn.

En wat te denken van de zingende Hermannen, een trio dat wordt gevormd door Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok en Pierre Bokma?

'Wij begonnen hiermee omdat we vinden dat er meer gefeest mag worden', zegt Zeelenberg, die zowel bij het toneel (De Appel, RO Theater) als in films (Antonia, Harold & Maude) menige rol vertolkte, maar landelijke bekendheid verwierf als 'Erik', de jongen op de rondvaartboot die in een reclamefilm voor bier wordt teruggeroepen door zijn vrienden.

Samen met Arens (Zaterdagavondcafé) richtte hij Om De Haverklap Producties op, een bedrijf dat is gespecialiseerd in feesten en partijen. Het duo organiseerde zogeheten Lentefeesten. Het 75-jarig bestaan van De Kring zetten ze onlangs luister bij ('het buffet was in no time kaalgevreten'). Van de opening van het theater van De Trust maakten ze een feest. En vrijdag zijn Zeelenberg en Arens in Utrecht te vinden, om te kijken of het door hen georganiseerde slotgala van de Nederlandse Filmdagen een succes wordt.

Zeelenberg: 'Het gaat wat hard, inderdaad, het zijn drukke tijden. We barsten ook van de ideeën. Er komt nog een herfstbal. We zijn bezig met een kerstgala. En we gaan ons presenteren aan bedrijven.'

Pardon?

'Die kunnen ons inhuren voor feesten, groot of klein. Dan bedenken wij, na overleg, wat het meest geschikt is. Dat is nog 's iets anders dan de zogenaamde themafeesten die zaken nu aan hun personeel aanbieden.'

Een van de plannen is een soapfeest. Wie daarop intekenen, kunnen in Aalsmeer in soapdecors scènes spelen. Daarna volgt een diner. Na het toetje krijgt iedereen een videoband mee naar huis waarop de juist gespeelde scène is gemonteerd in een echte soap. Ook wil Om De Haverklap samen met componist Fons Merkies speciale musicals brengen, die volledig voldoen aan de verlangens van de opdrachtgever.

De kwaliteit van Om De Haverklap Producties is duidelijk, vinden Arens en Zeelenberg. Zij bivakkeren op de grens tussen televisie, toneel en amusement, en kunnen het beste van die drie werelden verenigen.

Behalve lol brengen, wil het duo verrassen. Arens: 'Daarom brengen we binnenkort bij De Club Gordon een gospelchoir. Herman Brood komt met dertien negers iets doen. Dat wilde hij. Lijkt ons een goed plan. En Monique Klemann van Loïs Lane gaat zich bij ons heel anders presenteren dan we van haar gewend zijn.'

Zondag, bij de opening van het nieuwe seizoen, liep sociëteit Lanx vol tijdens een door Jack Spijkerman gepresenteerde 'estafette-party'. Filmacteurs zongen er liedjes van hun favoriete zangers. Dansende toneelspelers deden de vloer schudden.

Beneden, in de kelder van het gebouw, verzamelden liefhebbers zich rond Studio Sport op een groot scherm. Zelfs de dames van de kinderopvang leken een prettige avond te hebben.

Ronald Ockhuysen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden