Een barmhartig trio en een apart duo

Charles Lindbergh was in 1927 de eerste en George W. Bush ging vorig jaar met de eer strijken. We hebben het over de verkiezing van de Person of the Year (voorheen Man of the Year) door het weekblad Time....

Tja, met de geldstromen die ze naar de verworpenen der aardedoen vloeien, is natuurlijk niets mis. Bono kan worden beschouwdals de man die bij uitstek de stoot heeft gegeven tot deschuldenverlichting van 40 miljard dollar voor de armste landen.Bill & Melinda Gates richten zich vooral op medische zorg enbeheren de rijkste liefdadigheidsinstelling ter wereld, met eenwerkkapitaal van 29 miljard dollar; ze reizen geregeld naar deDerde Wereld om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van demeest nijpende problemen. Maar zo'n trio voelt toch een beetjeaan als een zwaktebod, net zoals in 1975 The American Women(waarvoor maar liefst twaalf vrouwen model stonden) en in 2002The Whistleblowers (de drie klokkenluiders die de misstanden bijWorldcom, Enron en de FBI in de openbaarheid brachten).

Het is inmiddels ook een kleine traditie dat concurrentNewsweek in zijn laatste editie van het jaar de toekomstigesterren aan het internationale firmament profileert. Topdog inde meute van aanstormende talenten is Gordon Brown, de Britseminister van Financiën die zich al jaren warm loopt voor deverhuizing naar 10 Downing Street. Andere figuren die naar deverwachting van Newsweek komend jaar in het middelpunt van debelangstelling zullen komen te staan: de Japanse kabinetschefShinzo Abe (vermoedelijke opvolger van premier Koizumi), degedoodverfde nieuwe Chileense president Michelle Bachelet,aankomend Nokia-topman Olli-Pekka Kallasvuo, deKoreaans-Amerikaanse mode-ontwerpster Doo-ri Chung, en devoetballers Lionel Messi, Wayne Rooney en Bastian Schweinsteiger.

Terug naar Time, dat ook de schijnwerper richt op de Partnersof the Year. Dit duo mag wel een odd couple worden genoemd: deoud-presidenten George H.W. Bush en Bill Clinton. De tweevoormalige rivalen kunnen het tegenwoordig uitstekend met elkaarvinden. Ze voeren samen campagne voor de slachtoffers van detsunami en van Katrina. De samenwerking is uitgelopen opvriendschap. De kiem daarvoor werd gelegd toen de oude Bush (de41ste president van de Verenigde Staten) en Bush junior (nummer43) te gast waren bij Clinton (42) voor de opening van dienspresidentiële bibliotheek. Bush senior en Clinton gingen zo opin hun conversatie, dat de geplande lunch in de war dreigde telopen. Waarop de huidige president een medewerker op henafstuurde met de opdracht: 'Zeg tegen 41 en 42 dat 43 hongerheeft.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden