PostuumEef Brouwers

Eef Brouwers (1939-2018), een heer van stand die staatsgeheimen koesterde

Eef Brouwers huldigde het imago van betrouwbaarheid als nieuwslezer van het Journaal en media-directeur van Philips en de RVD.

Peter de Waard
null Beeld ANP
Beeld ANP

‘Ik loop rond in een denkbeeldige oliejas, waarlangs vervelende opmerkingen als waterdruppels afglijden’, zei hij tegen Eindhoven in Bedrijf. Hij reageerde op de provocatie van Theo van Gogh die hem een ‘babbelende gloeilamp’ had genoemd die het ‘ vaderlandse journaille wel weer een lulverhaal op de mouw zou spelden.’

Van 1995 tot 2004 was de ex-nieuwslezer van het Journaal directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). In die periodes speelden de affaires rond de vader van Máxima, de echtgenote van Friso en prinses Margarita die riep te worden afgeluisterd door de AIVD.

Het koningshuis en de premiers Kok en Balkenende konden ervan op aan dat de geheimen bij Brouwers in veilige landen waren. ‘Ik belast er mijn vrouw niet eens mee’, zei hij in de regionale krant De Stem.

Niet alleen Van Gogh, ook journalisten hadden er soms moeite mee. ‘Brouwers is te vaak in de kramp gesprongen in deze affaires’, kritiseerde toenmalig Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes hem.

Premier Balkenende roemde hem juist als iemand die het plichtsgevoel van de sint-bernard combineerde met de betrouwbaarheid van de Duitse herder en de volharding van de terriër’. Een keer schoot hij uit zijn slof. Toen ook kwaliteitskranten suggereerden dat prins Friso homoseksueel zou kunnen zijn, zei hij 2001: ‘Laat ik namens hem maar duidelijk stellen: prins Friso is geen homoseksueel maar heteroseksueel.’

Voor de rest bleef hij een oase van rust in alle hectiek. Een heer van stand. Hij was terughoudend en formuleerde omzichtig. Nieuws kon ook worden gehaald uit non-verbale communicatie: stiltes die vielen, kuchjes en opgetrokken wenkbrauwen.

Voordat hij bij de RVD kwam was hij tien jaar directeur communicatie van Philips waar hij onder Jan Timmer de saneringsoperatie Centurion meemaakte. Zijn laatste kunstje was in 2004 toen hij op het EK Voetbal in Portugal perswoordvoerder van de KNVB was. Hij noemde het later ‘een onthutsende ervaring’. Hij zag met lede ogen hoe bondscoach Dick Advocaat ‘bijna bibberend naar gesprekken met de media ging’, nadat hij was neergesabeld vanwege een wissel van Arjen Robben.

Eef Brouwers, die 6 oktober op 79-jarige leeftijd in Eindhoven overleed na een kort ziekbed, werd geboren in Zwolle. Hij groeide op in Groningen, waar zijn vader op de administratie van een krantenuitgever werkte. Als 17-jarige begon hij als stadsverslaggever bij de Nieuwe Provinciale Groninger Courant en werkte vervolgens bij het Utrechts Nieuwsblad, de Rono, Avro en Studio Sport. In 1972 – net voor de overstap naar het NOS Journaal – kwamen zijn ouders en schoonvader om bij een verkeersongeluk. Het trauma zou hem levenslang achtervolgen.

Als journaallezer maakte hij onder meer de Molukse treinkapingen mee. In 1977 besloot hij plotsklaps hoofdredacteur te worden van het Nieuwsblad van het Noorden, nu Dagblad van het Noorden. Het weekblad Privé schreef dat ‘Nederlands populairste nieuwslezer overstag was gegaan voor een salarisverhoging van 60 naar 85 duizend gulden.’ Zijn overstap in 1983 naar Philips wekte ook verbazing, maar Brouwers vond dat voorlichter en journalist geen vijanden waren. Allebei wilden ze de waarheid.

Hij voelde zich als Groninger zo thuis tussen de Brabanders dat hij nooit meer uit Eindhoven weg zou gaan. Hij had daar verschillende bestuursfuncties en een vaste stek op de tribune van PSV. Uit de school klapte hij nooit. ‘De staatsgeheimen neem ik mee in het graf of het vuur’, zei hij. Hij was getrouwd en had één dochter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden