Ebolamedici krijgen training in Amsterdam

Medisch personeel uit de hele wereld dat wordt uitgezonden naar ebolagebieden in Afrika krijgt vanaf november training in een fabrieksloods in Amsterdam. Artsen zonder Grenzen bootst in de loods een Afrikaans veldhospitaal na, zonder elektriciteit en stromend water. Daarmee is Amsterdam na Brussel de tweede stad waar een opleidingslocatie voor ebolamedici komt.

Willem Feenstra en Harmen Bockma
Het ebola-centrum in Brussel. Beeld Ikram N'gadi
Het ebola-centrum in Brussel.Beeld Ikram N'gadi

In het tijdelijke opleidingscentrum worden niet alleen artsen en verpleegkundigen getraind, maar krijgen ook locatiecoördinatoren, logistiek medewerkers en onderhoudsmensen een tweedaagse cursus. Ze leren omgaan met de primitieve omstandigheden in een Afrikaanse ebolakliniek.

Artsen zonder Grenzen heeft dertien artsen gevonden die bereid en geschikt zijn naar Afrika te worden uitgezonden om de ebola-epidemie te bestrijden.

Honderd artsen

Twee weken geleden liet de organisatie weten binnen zes maanden honderd artsen nodig te hebben. Er kwamen meer dan tweehonderd reacties, sommige zelfs van niet-medici, maar verreweg de meeste daarvan bleken niet bruikbaar. 'Onze werving gaat door', zegt een woordvoerster. 'Er zijn nog steeds veel te weinig organisaties actief in de ebolagebieden.'

Dat niet alleen medisch personeel in Afrika risico loopt, blijkt uit de situatie in de Verenigde Staten. Woensdag werd bij een tweede verpleegster die betrokken was bij de behandeling van een ebolapatiënt de ziekte geconstateerd. Volgens de vakbond van verpleegsters werden in de ziekenhuizen de veiligheidsprotocollen op grove wijze geschonden.

Calamiteitenhospitaal

Op verzoek van minister Ploumen heeft het calamiteitenhospitaal van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht (UMC) vier bedden beschikbaar gesteld voor internationale hulpverleners, mochten zij besmet raken met ebola. Als er daadwerkelijk een slachtoffer naar Utrecht komt, zullen de overige bedden van het hospitaal niet meer worden gebruikt. 'We willen een zo veilig mogelijke omgeving creëren', zegt chirurg Loek Leenen, de medisch manager van het hospitaal.

Het calamiteitenhospitaal telt tweehonderd bedden. Het wordt alleen gebruikt bij grote ongelukken, zoals vorig jaar, toen drie bussen op de A1 op elkaar botsten. De UMC-afdeling is binnen 15 tot 30 minuten na een melding in staat van paraatheid. Het heeft een aparte afdeling die is ingericht voor de behandeling van infectieziekten. Als de 'ebola-bedden' gevuld worden, zal er honderd man personeel nodig zijn, verwacht Leenen.

Volgens Leenen kan het sluiten van het hospitaal voor calamiteiten, vanaf het moment dat er een ebolapatiënt arriveert, in theorie problemen opleveren. 'Maar in de praktijk is de kans niet zo groot dat het opvangen van ebolapatiënten en een groot ongeluk samenvallen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden