Duurzaam in je tentje

AMSTERDAM - Op de Fiets- en Wandelbeurs van volgend weekend is voor duurzaam kamperen een flink paviljoen ingeruimd. Zonnepanelen, waterfilters en 'niet meer dan 6 ampère stroom'.

Door Rob Gollin
© Marcel van den Bergh / de Volkskrant Beeld
© Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Een gaslampje onder de luifel in het donker? Het pannetje macaroni afgieten tussen de sparren? Wees niet bevreesd: de campingbazen die zichzelf als duurzaam ondernemer afficheren zullen hun gasten niet snel vermanend toespreken. Ze zullen de bezoekers niet voorhouden dat je bijvoorbeeld beter led-lampjes kunt gebruiken of dat er kooktoestellen zijn die branden op biologisch materiaal.

Paul Tienkamp van natuurkampeerterrein Thyenkamp (38 standplaatsen) in Hooghalen: 'Van dat soort dingen lig ik echt niet wakker.' Anton Snel van De Rietkraag (40 plekken) in Lemelerveld: 'Ik hoef onze gasten niet op te voeden. Die zijn milieubewust genoeg. Sterker: ze controleren elkaar. Als iemand staat te barbecueën, komt de ander met de raad er een tegel onder te plaatsen om te voorkomen dat het gras verbrandt.'

Fiks paviljoen
Voor het fenomeen duurzaam kamperen is op de komende Fiets- en Wandelbeurs, op 26 en 27 februari in de RAI Amsterdam, een fiks paviljoen ingeruimd. De Stichting Natuurkampeerterreinen wil samen met onder meer Staatsbosbeheer, Nivon en Stichting Trekkershutten Nederland laten zien dat kleinschalig kamperen bijdraagt aan een beperking van de ecologische voetafdruk, zeker als de gast zich te voet of op de fiets verplaatst.

De Thyenkamp en De Rietkraag zijn aangesloten bij de Stichting Natuurkampeerterreinen. Met gasten die zich bijna als vanzelfsprekend bekommeren om duurzaamheid, kunnen de eigenaren niet achterblijven. Zonnepanelen voorzien De Thyenkamp van elektriciteit, zonnecollectoren verwarmen het water, regenwater wordt benut voor het doorspoelen van het toilet. De kampeerder zal moeten accepteren dat niet meer dan 6 ampère stroom wordt geleverd: genoeg voor het koffiezetapparaat en de laptop, te weinig voor airco of straalkachel. Het leverde de camping het keurmerk Green Key op, voor ondernemers die meer doen aan duurzaamheid dan wettelijk van ze wordt verlangd.

De Rietkraag heeft het gros van de gebouwen opgetrokken in geïmpregneerd vurenhout. Het afvalwater wordt gezuiverd in een helofytenfilter, waardoor het niet belastend is voor het milieu. In het sanitairgebouw ligt een energiezuinige vloerverwarming.

Schepnetje
Speelvoorzieningen voor kinderen bestaan vooral uit wat van nature aanwezig is op het terrein. Anton Snel: 'Bij ons vermaken ze zich met een schepnetje in de sloot.'

Paul Tienkamp van De Thyenkamp legt ook het accent op wat hij sociale en economische duurzaamheid noemt. De fietsen die hij verhuurt betrekt hij van een lokale dealer, en niet van een fabrikant. Hij werkt met gedifferentieerde tarieven. De eenzaat betaalt veel minder voor een trekkershut dan een gezin, fietsers krijgen korting.

Voor de hand liggende vraag: is de duurzaamste manier van kamperen gewoon niet kamperen? Tienkamp: 'Dat is een goeie. Als iemand met een tentje gaat wandelen, maar daarvoor eerst met de auto naar Spanje blaast, is dat natuurlijk toch milieubelastend.' Snel: 'Het is een dooddoener. Wie thuisblijft gebruikt meer energie dan op de camping: de wasmachine, de tv, de pc. Hier redden de gasten zich prima zonder.'

Openbaar vervoer
Soms blijkt de afweging ingewikkeld. Tienkamp haalt de gasten die met het openbaar vervoer komen gratis op. Hij rijdt in een Volvo Station op lpg, verbruik 1 op 10. Dan krijgt hij geregeld de vraag of hij toch niet beter naar een Toyota Prius zou moeten overstappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden