Dutroux bij rechter om geweld bij uitbraak Van onze verslaggever

Het is half tien 's ochtends en het Waalse stadje heeft het Kwaad van België al weer afgevoerd. Marc Dutroux, sinds 1996 verdacht van ontvoering, seksueel misbruik en het ombrengen van vier Belgische meisjes, moest zich maandag verantwoorden voor een relatief onschuldig vergrijp: zijn sensationele ontsnapping uit het Paleis van...

André Lammerse

Dutroux overmeesterde in het gerechtsgebouw een politieagent, stal diens (naar later bleek ongeladen) vuurwapen en rende de straat op. Na een auto tot stilstand te hebben gedwongen, begon hij een dolle rit in de omgeving van Neufchâteau. Drie uur later werd hij op een doodlopend bospad ontdekt door een boswachter. België's beruchtste crimineel had toen vijfduizend rijkswachters op de been gebracht; CNN bracht de zaak als 'breaking news'.

De knullige bewaking vervulde de natie met schaamte. Enkele dagen later traden de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie af. Dutroux werd maandag aangeklaagd voor het geweld dat hij tijdens zijn uitbraak had gebruikt; ontsnappen is in België niet strafbaar. De zaak werd op verzoek van de advocaten na een half uur geschorst en wordt op 22 mei voortgezet.

Hoewel uiterlijk verwaarloosd - lange, vette haren, zijn gezicht pafferig - bleek de geest van Dutroux nog niet geknakt. Hij maakte een zelfverzekerde indruk door rechter J. Moreau meerdere malen te interrumperen.

Dutroux ontkende tot vier maal toe geweld te hebben gebruikt tijdens zijn uitbraak. Hij was gewoon weggerend en had het pistool meegegrist dat op tafel lag. Dutroux betoogde te zijn ontsnapt om aandacht te krijgen voor de'inhumane behandeling' in de gevangenis.

De verwachting is dat Dutroux voor de rest van zijn leven achter tralies zal doorbrengen. In september moet hij zich verantwoorden voor autozwendel. Volgend jaar staat hij terecht voor zijn rol in de moordzaak van de vier Belgische meisjes Julie en Melissa, Ann en Eefje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden