Dutje na het eten

Een middagdutje na de lunch is gezond. Boeren gingen vroeger na een stevige, warme middagmaaltijd nog weleens 'achter de pet' om wat te soezen alvorens ze weer aan het werk moesten....

In Noord-Europese landen, waar het werktempo hoog ligt en waar de afstand tussen werk en huis te groot is om er even snel tussenuit te knijpen, bestaat het middagdutje allang niet meer. Officieel, want er valt heel goed te suffen boven een stapel nog te lezen papier.

Sinds Zuid-Europa tot de Europese Unie behoort, staat het rustpunt halverwege de dag ook daar ter discussie. Maar afschaffing van de siësta betekent een radicale verandering van het traditionele leven. Er is dan ook veel verzet.

In Spanje gaat de omschakeling met horten en stoten. Maar het lijkt een verloren strijd. De lunchtijd is bij veel bedrijven al teruggebracht van drie naar twee uur, nog altijd veel langer dan het halfuurtje kantine van de Noord-Europeaan. De werknemer mag kiezen tussen een siësta of een carrière. Allebei kan niet. De siësta staat voor luiheid, vinden directeuren.

Maar het verzet is nog niet helemaal gebroken. Elk onderzoek met een wetenschappelijk tintje dat aantoont hoe gezond het middagslaapje is, wordt in Spaanse kranten breed uitgemeten. Er is echter nog een probleem waar geen wetenschappelijk onderzoek tegenop kan: met een groeiende economie zijn ook steeds meer vrouwen gaan werken. Er is dus niemand meer thuis om een uitgebreide warme lunch klaar te maken. De middagdutjes die er nog zijn, worden dan ook in de auto, een nabijgelegen park of de fitnessruimte gehouden.

Toch heeft de mediterrane Europeaan gelijk, vindt dr. G. van de Bos, arts/fysioloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam. 'Ik doe het zelf niet, maar even onderuit na de lunch is heel goed. Ieder proces in het lichaam heeft zuurstof nodig. Je kunt niet alle organen tegelijk zwaar belasten.'

Voor de spijsvertering is een bepaalde hoeveelheid bloed nodig. Het hart kan maar een beperkte hoeveelheid bloed uitpompen. Er is niet genoeg voor allerhande activiteiten naast de spijsvertering.

Er is natuurlijk wel een relatie tussen het eetpatroon en de behoefte aan een slaapje, zegt Van de Bos. 'Spanjaarden gebruiken vaak twee warme maaltijden per dag en willen er 's middags nog wel eens een glaasje wijn bij drinken. Dat maakt ook suf.'

Om de siësta uit het leven te kunnen bannen, zullen de Spanjaarden hun levenspatroon totaal moeten veranderen. Dus geen warme maaltijd meer tussen de middag, maar net als de Noord-Europeanen twee boterhammen met bijvoorbeeld een glas melk.

En dan is er het klimaat, zegt Van de Bos. 'Voor het koel houden van het lichaam bij hoge buitentemperaturen is een enorme bloedstroom door de huid nodig, naast het bloed dat het spijsverteringskanaal opeist.'

De arts wijst op nog een probleem: de biologische klok. 'Je hebt avond- en ochtendmensen, nachtbrakers die slaap te kort komen. Die moeten dat met een middagslaapje inhalen.'

En inmiddels is in het hardwerkende Amerika de Powernap, een geaccepteerd slaapje in de vroege middag, een rage. Er zijn zelfs speciale kussens te koop, voor op het bureau, compleet met oordoppen en vliegtuigbrilletje. En een wekker, want het dutje mag niet langer duren dan ongeveer een halfuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden